Corona Dialoog #2: Problemen achter de voordeur. Jongeren somberder, soms zelfs depressief door corona. Kijk hier de uitzending terug

Corona Dialoog: de crisis achter de voordeur

Steeds meer mensen kampen met depressies en andere mentale problemen. Het is voor instanties moeilijker om in contact te komen met probleemgezinnen. Aflevering twee van Corona Dialoog gaat over de impact die de crisis heeft achter de voordeur. Bekijk hier de uitzending terug.

„We zien veel meer spoedaanmeldingen en crisisaanmeldingen”, zegt GZ-psycholoog Margreet Tijink. Ze merkt dat door corona steeds meer jongeren vastlopen, somberder worden en soms zelfs depressief raken. „De meeste impact heeft het wegvallen van de structuur en het ritme. Je ziet het vooral bij pubers. Die zitten in een cruciale fase, zijn volop in ontwikkeling en doen dat in contact met leeftijdsgenoten. Die missen nu een belangrijk deel.”

Werden er eerst nog wel eens ‘puberproblemen’ voorgelegd. Sinds de coronacrisis zijn die vaak emotioneler van aard, merkt Tijink. „Jongeren missen het sociale contact. Voelen zich alleen en krijgen geen feedback van derden meer. Eerst belden ze nog wel eens voor vriendschappen of vriendjes.”

Bekijk hier het fragment met Tijink:

Thuisonderwijs

Vanwege het thuisonderwijs en het thuiswerken dreigen veel problemen achter de voordeur te verdwijnen. Het signaleren van problemen wordt zo steeds lastiger. Rinie Boekholt is leraar bij een groep 8 in Groningen. Met drie schermen aan zijn eettafel geeft hij les. De leraar merkt dat de contacten daardoor minder zijn. Digitaal is het lastig vast te stellen hoe het met de kinderen gaat, merkt hij.

Boekholt maakt zich zorgen om de kinderen in het land „Niet zozeer om de kwaliteit van het onderwijs. Meer hoe het met ze gaat”. De leraar heeft veel respect voor de ouders die thuisonderwijs geven. Hij weet uit eigen ervaring hoe moeilijk het kan zijn. Als leren lezen en schrijven voor ouders op dit moment even het maximale is, hoeven ouders zich echt niet druk te maken, vindt Boekholt. „Dan is dat maar even zo.”

Kijk hier het fragment met Boekholt:

Lastig signalen op te vangen

Ook de politie merkt dat corona het moeilijker maakt om in contact te komen met probleemgezinnen. „We zijn afhankelijk van de meldingsbereidheid van burgers. Als je iets hoort, of het zit niet goed. Neem dan contact op. Pas dan kunnen wij in actie komen”, zegt Sanne Kraayeveld, coördinator kindermishandeling en zeden bij de Politie Noord-Nederland.

Kijk hier het fragment met Kraayeveld:

Kraayeveld vindt het pijnlijk om te leven met het idee dat kinderen nu in onveilige situaties zitten, zonder dat de politie daar van weet en iets aan kan doen. „We weten niet wat we niet weten. We kunnen onmogelijk bij alle deuren in het noorden langsgaan om te vragen hoe het er is.”

Leraren hebben een belangrijke signalerende rol. Maar ook buurtbewoners kunnen van waarde zijn. „Spelen kinderen nog buiten? Komen ze überhaupt nog naar buiten. Wat zeggen de kinderen in de speeltuin tegen elkaar?”, zegt Kraayeveld. Ze vraagt de mensen die iets signaleren, zich te melden bij de politie.

Nieuws

menu