Kijk hier de talkshow 'Groningen gaat verder' over het aardbevingsdossier. 'Nu doorpakken én luisteren naar de bevolking'

Hoe moet het verder met de aardbevingsproblematiek in Groningen? In de talkshow ‘Groningen gaat verder’ de reacties op het bestuursakkoord dat het Rijk en de aardbevingsgemeenten begin november sloten.

Het online programma is een initiatief van de kennisplatforms Leefbaar en Kansrijk Groningen en Bouwen en Versterken, in samenwerking met NoordZ. De presentatie is in handen van Arno van der Heyden.

Het Rijk stelt de komende jaren 1,5 miljard euro beschikbaar om een deel van de problemen in het gaswinningsgebied op te lossen. Verder zijn nieuwe afspraken met Groningen gemaakt die een einde moeten maken aan de doorgeschoten bureaucratie.

Susan Top

In ‘Groningen gaat verder’ zijn te gast: Susan Top (Groninger Gasberaad), Sander Wubbolts (Bouwend Nederland) en Michel Dückers, die bij het Nivel onderzoek doet naar gezondheidsgevolgen bij rampen. Het trio vindt dat het nu echt tijd wordt om door te pakken en benadrukken het belang van de dialoog met bewoners.

Film over Het Hogeland

Voor Rolf Koops van Kennisplatform Bouwen en Versterken en Tom Postmes van het Kennisplatform Leefbaar en Kansrijk Groningen is duidelijkheid van groot belang. En de bestuursorganen moeten nu echt de verbinding zoeken met de samenleving.

Via een Skype-gesprek komt ook directeur-generaal Chris Kuijpers van het ministerie Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan het woord. Hij gelooft dat met de nieuwe afspraken tussen het Rijk en de Groningse bestuurders de goede weg is ingeslagen.

Fotograaf Dirk-Jan Visser vertelt in een korte film over zijn fascinatie voor Het Hogeland. Zijn foto’s staan in het boek Voorland Groningen, wandelingen door het Antropoceen. Dit boek gaat over de invloed van mensen op het Groninger landschap en de veerkracht van de regio.

‘Groningen gaat verder’ is ook te zien op de websites van NoordZ , Kennisplatform Leefbaar en Kansrijk Groningen alsmede Kennisplatform Bouwen en Versterken

Nieuws

Meest gelezen

menu