Kijk hier hoe Duitse toeristen zonder mondkapjes zich verdringen bij de hangende keukens van Appingedam

Duitsers hutje mutje in Appingedam

Corona of niet, de Damster hangende keukens blijven onverminderd aantrekkingskracht uitoefenen op onze Oosterburen.

De afgelopen week kwamen Duitse senioren met bussen tegelijk naar Appingedam om zich te vergapen aan de oude binnenstad. Afstand werd niet in acht genomen. Veel mensen droegen geen mondmasker.

,,Het is te bizar voor woorden”, zegt Tjarie Kappen die samen met zijn vriendin Bianca Uiterdijk lunchroom Aan Tafel runt.  Burgemeester Koos Wiersma spreekt van 'ongewenst gedrag' en gaat kijken of extra maatregelen noodzakelijk zijn.

'Men houdt zich aan geen enkele regel'

,,Vanuit onze nu gesloten zaak zien we drommen Duitsers het smalle bruggetjes oversteken waarbij men zich aan geen enkele regel houdt. Wij moeten dicht omdat tien procent van de besmettingen uit de horeca zouden komen maar als ik dit zie dan zakt me de broek af.” Kappen filmde vanuit de gesloten lunchroom hoe bejaarde Duitsers op een kluitje op de brug staan te fotograferen. 

'Een bizarre ervaring'

Ook Cees van Ekelenburg, samen met zijn vrouw Liesbeth van Diedenhoven eigenaar van Bar Meneer Jansen, weet niet wat hem overkomt. ,,Die Duitsers parkeren de bus op het Kerkplein. Het is vrij stil op straat. Er passeren wat auto’s en een enkele voetganger en ineens steekt er een hele groep mensen het plein over. Dat is een hele bizarre ervaring. Ik begrijp helemaal niet hoe dit mogelijk is. Volgens de Duitsers is heel Nederland code rood en en die bejaarden huppelen hier vrolijk rond. Hoe gek wil je het hebben?"

,,Ze kunnen verder ook nergens terecht want alle horeca is uiteraard dicht dus ik vermoed dat ze zelf van alles in de bus hebben. Ze stappen hier uit, lopen met zijn allen naar de bruggetjes, maken foto’s en hup met zijn allen de bus weer in. Verbazingwekkend. Geen, anderhalve meter afstand, slechts een enkeling een mondkapje en een veel te grote groep. Dat is wel cynisch als je zelf je zaak dicht hebt moeten gooien.”

Burgemeester Wiersma noemt het gedrag van de toeristen zeer onwenselijk. ,,Het is heel helder. Besmetting met corona moeten we voorkomen en je wordt geacht 1,5 m afstand te houden! Ook mensen die op bezoek zijn in Appingedam moeten zich aan de coronamaatregelen houden. En dat doe je ook op plekken waar dat wellicht wat lastiger is. We gaan bekijken of er maatregelen of borden nodig zijn op die locaties."

Nieuws

menu