Burgemeester Schuiling van Groningen kondigt nieuwe coronamaatregelen aan: kroegen in hele provincie Groningen sluiten eerder

Burgemeester Koen Schuiling, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen. Foto: Jeroen Kelderman

De kroegen in de hele provincie Groningen sluiten met ingang van zondag om 1 uur ‘s nachts. Dat maakte burgemeester Koen Schuiling van Groningen, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio, vrijdag bekend tijdens een persconferentie over nieuwe coronamaatregelen.

De vroegere sluiting geldt zeven dagen per week. Met die maatregel komt de toegangsstop die op vrijdag en zaterdag gold binnen de Diepenring in de stad Groningen te vervallen.

Schuiling liet weten dat er bovendien een verbod komt voor mensen om zich zowel binnen als buiten op te houden groepen van meer dan 50 personen. Dit geldt bijvoorbeeld voor feesten, borrels en uitjes.

 

Meldplicht

In horecagelegenheden, theaters, winkels of op markten geldt het maximum van 50 personen niet. Bij demonstraties, uitvaarten en religieuze samenkomsten mogen ook meer dan 50 mensen aanwezig zijn. Daarvoor geldt met ingang van zondag wel een meldplicht.

De nieuwe maatregelen zijn nodig omdat Groningen een van de acht regio’s is waar het aantal coronabesmettingen snel toeneemt. Ook zijn er meer ziekenhuisopnames. De provincie kreeg eerder deze week het predikaat ‘zorgelijk’.

Eén lijn voor hele provincie

,,We testen nu zo’n 500 mensen per week positief’’, zegt directeur Jos Rietveld van de GGD Groningen. ,,Ongeveer driekwart van de positieve gevallen zijn in de gemeente Groningen, en dáárvan is weer driekwart in de leeftijd van 18 tot 30 jaar.’’

Toch trekt de Veiligheidsregio voor de hele provincie één lijn. ,,Het ommeland heeft op zich weinig besmettingen, maar mensen bewegen zich heel veel tussen de regio en de stad’’, verklaart Schuiling.

Sneltests worden verwacht in de loop van oktober

De GGD werkt aan het vergroten van de testcapaciteit. Momenteel kunnen er dagelijks 800 tot 900 tests gedaan worden. ,,Volgende week gaan we naar 1200 per dag’’, zegt Rietveld. Er komen meer testlocaties bij, onder meer in het Westerkwartier en het Hogeland.

,,De wachttijd zal de komende weken nog wel blijven’’, verwacht Rietveld. ,,Veel van onze tests gaan naar Duitse laboratoria, dat maakt de doorlooptijd iets langer. Maar in de loop van oktober komen er waarschijnlijk gevalideerde sneltests.’’ Zo’n sneltest kun je zelf thuis doen en geeft binnen een kwartier uitslag.

‘Het gaat nu niet goed met de basisregels’

Zeventigplussers raken in Groningen erg weinig besmet, stelt Rietveld vast. ,,Er is donderdag één bewoner van een verpleeghuis in Winschoten positief getest. Daar zit precies het risico: we willen voorkomen dat de besmettingen die nu onder jongeren rondgaan, overslaan op kwetsbare ouderen.’’

Schuiling benadrukte tijdens de persconferentie dat het van groot belang is dat de basisregels worden nageleefd. ,,Dat gaat nu niet goed genoeg en dat baart mij zorgen. Ik zie mensen bijvoorbeeld geen afstand houden en weer massaal met z’n tweeën boodschappen doen. Doe dat nou gewoon niet. Hoe simpel kan het zijn?’’

Extra handhaving op huisfeesten

De gemeente Groningen let extra scherp op huisfeesten, vooral in studentenhuizen. ,,Hoewel ik wel wil benadrukken dat het gaat om jongeren in het algemeen, het is breder dan alleen studenten’’, zegt Schuiling. De afgelopen dagen is intensiever op feesten gecontroleerd. Huizen waarover veel overlastmeldingen zijn, hebben een waarschuwing gekregen dat er handhaving langs kan komen.

,,Ik heb er alle begrip voor dat men aandacht vraagt voor de sociale en psychische klachten door gebrek aan contact’’, zegt Schuiling. Hij is in overleg met onderwijsinstellingen om eventueel plekken in te richten waar studenten elkaar kunnen ontmoeten. ,,Ik hoop dat er ook begrip is voor het feit dat vele kwetsbare mensen wachten op maatregelen. We moeten de juiste balans vinden.’’

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu