DVHN Live: De worsteling van de scholen met het nieuwe normaal. 'Nog nooit zo’n verantwoordelijke taak gehad’

Hoe gaan schoolleiders om met de start van het nieuwe schooljaar, dat in het teken van corona staat? In de DVHN Live-uitzending van woensdag 19 augustus vertelden Marike Venema van de Brederoschool en Co Tammeling van het H.N. Werkman Stadslyceum, beide in Groningen, over hun ervaringen. Kijk de uitzending nu terug.

Ondanks de coronamaatregelen verliep het begin van het schooljaar op beide scholen soepel. „Het was een goede, maar spannende start,” vertelt Tammeling. „Er was gelukkig niemand die thuis moest blijven vanwege ziekte of verkoudheid.”

Venema merkte vooral dat ouders en kinderen blij waren om weer naar school te kunnen. „Ouders waren heel blij om weer op het schoolplein te mogen. Vooral met jonge kinderen is het dan fijn als ze daar afscheid kunnen nemen. Als school vinden we het vooral prettig dat we na schooltijd weer de ruimte hebben om mensen te ontvangen.”

De start van het schooljaar vergde beduidend meer voorbereiding dan normaal. „Vakantie zat er dit jaar weinig in,” merkt Venema op. “We moesten veel voorbereiden en plannen maken. Zo zitten we met het punt dat de leerlingen wel iets van achterstand hebben opgelopen en dat het verschil tussen kinderen soms groot is. Ook moesten we vooral het nieuws goed volgen. De situatie verandert per dag en daar moet je meteen op acteren.”

‘Onverstandige opmerking’

De ‘één meter uitspraak’ van Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde en lid van het Outbreak Management Team, dreigde de genomen maatregelen even geheel op de kop te zetten.

Illy stelde dinsdag dat middelbare scholieren verplicht een meter afstand van elkaar zouden moeten houden. In de persconferentie van premier Rutte werd daar echter niet meer op gereageerd. „Ik ben eerlijk gezegd blij dat er gisteren niks over is gezegd tijdens de persconferentie. Anders hadden we alles anders moeten organiseren,” meldt Tammeling. „Ik vind het ook een onverstandige opmerking waarmee je juist onrust veroorzaakt.”

Bezorgd

Allebei de schoolleiders merken dat bezorgdheid een groot onderwerp van gesprek is. „Ik denk dat de school een weerspiegeling van de samenleving is. Je ziet dus mensen die heel bang zijn, mensen die totaal niet bang zijn en alles wat daartussen in zit. We moeten proberen er met zijn allen wat moois van te maken,” stelt Venema.

 „Je merkt dat de spanning van het virus in de lucht hangt. Binnen ons team hebben we wel besproken dat iedereens gevoel serieus genomen moet worden.”

Extra maatregelen op de scholen lijkt vooralsnog niet te gebeuren. Scholen hebben bovendien ook geen bevoegdheden om deze te handhaven. „We mogen leerlingen niet weigeren,” legt Tammeling uit.

 „Leerlingen van onze school zijn deze zomer naar camping De Appelhof op Terschelling geweest. Ze zijn weliswaar niet ziek en negatief getest, maar stel dat je ze toch liever thuis hebt, kun je ze dat niet verplichten.”

‘Nog nooit zo’n verantwoordelijke taak gehad’

Waar de schoolleiders het over eens zijn, is dat de coronatijd een hele bijzondere periode is. „Ik zit meer dan veertig jaar in het onderwijs en ik heb nog nooit zo’n verantwoordelijke taak meegemaakt,” meldt Venema. „Het is heel bijzonder, maar ook best heftig.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
DVHN Live
Video
Coronavirus
menu