Kijk terug: Smullen van Boer Zoekt Vrouw en zwijmelen bij Prince Charming. Waarom zijn we zo dol op reality-tv? | Talk of the Town

Start je weekend met Talk of the Town. Hoe is het om mee te doen aan een reality tv-programma? Wat moet er gebeuren om mensenhandel in Nederland te stoppen? En hoe gaat het met het dorp Oranje? Kijk hier de uitzending terug.

‘We willen zoveel mogelijk te weten komen over onze soort’

Reality-tv, wat is daar zo leuk aan? Hoe is het om als deelnemer mee te doen aan zo’n programma? En herkennen de deelnemers zichzelf nog wel terug in de uitzending? Presentator Nathan de Vries praat erover met verschillende (ervarings-)deskundigen uit de reality-tv wereld.

Zo schuift boerin Annemiek Koekoek aan aan. De geboren Groningse heeft een boerderij in Drenthe en deed een paar jaar geleden mee aan Boer zoekt Vrouw. Ze strijdt op dit moment in Expeditie Robinson. Marvin Wijnans en Ferdi Pool van Prince Charming komen ook langs. In het tv-programma streden twaalf mannen om de liefde van hun prins op het witte paard. Het stel vertelt in Talk of the Town alles over hun reality avontuur.

Naast onze reality-sterren spreekt Nathan met mediawetenschapper Linda Duits om te vertellen over de populariteit van deze series. Het is volgens haar niet gek dat we smullen van reality-tv: „Wij mensen zijn sociale dieren die geïnteresseerd zijn in andere mensen. We willen zoveel mogelijk te weten komen over onze soort.” Zelf zou ze nooit meedoen aan zo’n show: „Je weet nooit wat je kunt verwachten. Je kunt simpelweg geen ethisch verantwoorde reality-tv maken. Er zijn altijd ongelijke machtsverhoudingen tussen deelnemer en maker.”

Europese Dag tegen Mensenhandel

Maandag is de Europese Dag tegen Mensenhandel. Mensenhandel voelt misschien als een ver-van-je-bed-show, maar ook in Nederland worden jonge meisjes en jongens verhandeld en misbruikt. „Vroeger stond een loverboy met cadeautjes op het schoolplein, dat is niet meer zo”, aldus Ingrid Eisma van Fier, het expertise- en behandelcentrum bij geweld in afhankelijkheidsrelaties. „Alles gaat nu via internet. Het contact gaat sneller en er zijn eerder chantagemiddelen. Binnen no-time heeft iemand naaktfoto’s of -filmpjes.” En kom dan als jongere maar weer uit zo’n web.

Bij Fier worden slachtoffers opgevangen en behandeld. Een zwaar en intensief traject. Eisma gaat in Talk of the Town dieper in op de ernst van dit soort mensenhandel en vertelt hoe we dit moeten oplossen. ,,Het is een hartverscheurend probleem.”

Hoe een klein dorp groot kan zijn

We kennen Oranje allemaal van die ‘dikke BMW’. In 2014 zouden er 1400 vluchtelingen naar het dorp komen. De bewoners waren eerst bang en kwamen in opstand, maar geleidelijk omarmden ze de asielzoekers.

Filmmaker en Gouden Kalfwinnaar Sander Francken volgde de nieuwe inwoners en de Oranjenaren een paar jaar en maakte er een film van: Oranje: Hoe een klein dorp groot kan zijn . De film ging deze week in première en won eerder al de prijs voor Beste Documentaire op het Noordelijk Film Festival.

Francken is in Talk of the Town te gast met Zakwan Hadid, die als Syrische vluchteling naar Oranje kwam en een van de hoofdrolspelers is in de film. Hadid nam het initiatief om bewoners en asielzoekers te verbinden en zorgde er mede voor dat het dorp uiteindelijk de vluchtelingen omarmde.

Column en livemuziek

De column komt deze week van een gastcolumnist. Soms zetten we onze brievenbussen open voor een gastcolumn en vandaag mag Alice Faber de microfoon overnemen. Ze gaat het hebben over ‘de tietenpletter’ (ook wel ‘mammografie’ genoemd).

En livemuziek is er deze week van Town of Saints. Met hun derde album Celebrate gingen Harmen en Heta weer terug naar hun roots als folkduo. Zelfs al gaan veel van de nieuwe nummers over het eind der tijden, Town of Saints brengt ze met een frisse energie, de nodige humor en met veel speelplezier. En speciaal voor Talk of the Town spelen ze twee nummers in de show.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu