Kil afscheid voor Isabelle Diks in Tweede Kamer na wachtgeldaffaire: 'Dat was niet alleen vervelend voor jou, maar ook voor het aanzien van de Kamer'

Isabelle Diks (GroenLinks). Foto: ANP/Bart Maat

In een voor een vijfde deel gevulde plenaire zaal van de Tweede Kamer heeft Isabelle Diks (GroenLinks) donderdagmiddag afscheid genomen als Kamerlid. Kamervoorzitter Khadjia Arib noemde haar wachtgeldaffaire 'niet alleen vervelend voor jou, maar ook voor het aanzien van de Kamer'.

Door het coronavirus was de plenaire zaal van de Tweede Kamer voor een vijfde gevuld. Omdat de onlangs in Groningen geïnstalleerde wethouder Diks officieel geen Kamerlid meer is, nam ze vanuit de voorzittersloge, achterin de zaal, afscheid.

In haar dankwoord kon Kamervoorzitter Khadija Arib het niet laten om terug te komen op de wachtgeldaffaire van Diks. Afgelopen november berichtte De Volkskrant over een wachtgeldregeling waar ze gebruik van maakte. Omdat een baan als wethouder beter betaalde dan het Kamerlidmaatschap had ze recht op 7.000 euro per jaar om haar inkomen van 115.000 euro aan te vullen.

Diks stelde in een reactie dat ze haar uitgavepatroon niet snel genoeg had aangepast. Ze beloofde het geld terug te betalen. Dit voorjaar meldde HP/De Tijd dat Diks niet transparant was over haar verblijfplaats. Ze woonde in Den Haag, terwijl ze stond ingeschreven in Leeuwarden. Daardoor kreeg ze een hogere verblijfskostenvergoeding.

‘Vervelend voor het aanzien van de Kamer’

,,Je bent veel in het nieuws geweest en niet altijd positief’’, sprak Arib. Over de wachtgeldaffaire: ,,Dat was niet alleen vervelend voor jou, maar ook voor het aanzien van de Kamer.’’ Arib liet zich ook uit over het tussentijdse vertrek van Diks, een jaar voor de verkiezingen. ,,Je weet, ik ben altijd kritisch op Kamerleden die het kiezersmandaat niet volbrengen. Jij bent ook nog eens gekozen met voorkeursstemmen. Maar iedereen maakt zijn of haar eigen keuzes.’’

In haar eigen afscheidsbrief aan Kamervoorzitter Arib stelde Diks dat ze het wachtgeld ,,meteen had moeten weigeren.’’

Nipt gekozen in Groningen

Isabelle Diks (54) werd bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 met voorkeursstemmen gekozen. Ze stopte als wethouder van Leeuwarden. Diks werd vorige maand geïnstalleerd als wethouder in de gemeente Groningen. De oppositie stemde tegen haar komst, waardoor ze met een nipte meerderheid werd gekozen.

Diks is het vijfde GroenLinks-Kamerlid dat voortijdig vertrekt sinds het aantreden van het kabinet-Rutte III in 2017. Liesbeth van Tongeren, Zihni Özdil, Linda Voortman en Rik Grashoff gingen haar voor. GroenLinks heeft 14 zetels in de Tweede Kamer. Tom van den Nieuwenhuijzen uit Amsterdam is de opvolger van Diks in de GroenLinks-fractie.

Nieuws

Meest gelezen

menu