Kindcentrum De Zwerm in Scheemda gaat maandag open: Fris, netjes en nieuw, maar af is het zeker niet

Scheemda neemt vandaag een nieuw kindcentrum in gebruik. Een fraai gebouw, maar de blijdschap wordt overschaduwd door een bepaald geen vlekkeloze aanloop.

Adjunct-directeur Ina Gils in het nieuwe kindcentrum De Zwerm.

Adjunct-directeur Ina Gils in het nieuwe kindcentrum De Zwerm. Foto: DVHN

Als vandaag de ouders van leerlingen van openbare basisscholen Jaarfke en Eexterbasisschool en de christelijke Annewieke hun kind naar het nieuwe kindcentrum De Zwerm brengen, zal het in eerste instantie niet gaan over de pracht en praal van het schoolgebouw. De bouwput rondom het complex zal alle aandacht opeisen.

Omheining rond peuterschool ontbreekt nog

Het schoolplein is niet klaar. ,,Waar moeten de kinderen spelen? Waar is de fietsenstalling?” Adjunct-directeur Ina Gils van voormalig Jaarfke en Eexterbasisschool, voortaan heet dat Futura, probeert positief te blijven. Maar ze erkent dat de aanloop op zijn zachtst gezegd stroef verloopt.

 

Zo is bijvoorbeeld de projectleider van de gemeente Oldambt al weken afwezig. Onvoorstelbaar. ,,We weten tot op de dag van vandaag (vrijdag/red.) niet hoe het geregeld is met verkeersregelaars. We hebben zelf maar containers geregeld voor afval. Ook het internet functioneert niet, zoals het zou moeten. We hebben daarom maar een noodverband aangelegd.” En, omdat op een aantal plekken de omheining ontbreekt, kan de peuterspeelzaal nog niet open. Want voorschriften leren dat omheining verplicht is.

Ouders van Annewieke en Futura willen graag geïnformeerd worden hoe het staat met de ventilatie in het gebouw. Die blijkt bij navraag coronaproof. Nee, het is niet de vlekkeloze aanloop die de ingebruikname van een nieuwe school verdient. ,,Zo kunnen we maandag absoluut niet open”, zegt iemand wijzend naar de entree van het complex. Stratenmakers zijn hard bezig om elk geval looppaden die leiden naar de toegang, te bestraten.

Medewerkers voorzien chaotische maandag

Kopzorgen zijn er volop. ,,Ik voorspel maandag een chaos rondom het gebouw. We hebben ouders gevraagd zoveel mogelijk op de fiets te komen of zelfs te voet als dat mogelijk is.” Gils en haar collega Marijke Vogel van Annewieke hadden zich een andere start voorgesteld. ,,Maar het blijft uiteindelijk een prachtig gebouw waar iedereen trots op is. Alleen jammer dat we er nog niet volop van kunnen genieten. Er zijn altijd aanloopproblemen bij zo’n megaverhuizing, maar veel had voorkomen kunnen en moeten worden. Planning, daar ontbreekt het toch bij de gemeente aan”, vindt Gils.

 

Vogel houdt haar hart vast wat betreft de vloer die volgens haar direct schade oploopt, omdat er veel zand naar binnen zal komen. Extra bezems heeft ze al besteld. Maar ze waarschuwt vooraf: ,,Wij gaan de rekening voor herstel aan de vloer niet betalen.”

NAM heeft meebetaald aan complex

Het hele project was al een jaar vertraagd, omdat er onderhandeld moest worden over het aardbevingbestendig maken van het gebouw. De NAM heeft uiteindelijk meebetaald aan het gasloze en energieneutrale complex. Vanbinnen ogen de vijftien lokalen modern en ruim. Overal zijn digitale schoolborden met een touchscreensysteem. Er is een speciale ruimte voor wetenschap- en techniekonderwijs.

 ,,Over de inrichting maak ik me geen zorgen. Verlost ben ik van het oplossen van lekkages. Alles is fris, netjes en nieuw, maar af is het zeker niet. Dat is ontzettend jammer, want dat leidt zo af”, aldus Gils.

De gemeente Oldambt heeft laten weten het werk rond De Zwerm zo spoedig mogelijk af te ronden.

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu