Kinderen buiten laten spelen? Niet doen, zegt viroloog Bert Niesters van het UMCG

Margriet van Essen met haar zoontje Gijs (4). Foto: DVHN

Mag ik mijn kinderen wel of niet buiten laten spelen? Viroloog Bert Niesters van het UMCG is er duidelijk over: als je consequent wil zijn, voorlopig even niet.

Met zijn mening gaat Niesters in tegen de opinie van zijn collega’s. Het RIVM stelt immers dat kinderen zonder klachten als hoest, koorts of verkoudheid prima met elkaar buiten kunnen spelen. En ook virologen van andere ziekenhuizen zien geen probleem in buitenspelen, zolang er een volwassene bij is die er op let dat ze niet te veel aan elkaar zitten.

Het zekere voor het onzekere nemen

Niesters ziet het anders. ,,Als je kinderen niet naar school laat gaan en kindercontacten wilt uitdunnen, dan vind ik het niet logisch dat je zegt: ga maar met elkaar buitenspelen”, zegt de viroloog van het UMCG. ,,Dat is de consequentie van het beleid. Als kinderen twee meter afstand van elkaar zouden houden is het een ander verhaal, maar zo spelen ze doorgaans alleen met pingpong.”

Collega’s van Niesters kijken anders naar het contact van kinderen onderling, omdat het er vooralsnog op lijkt dat het coronavirus op hen minder vat heeft. Ze lijken maar weinig bij te dragen aan de verspreiding van COVID-19. Niesters schaart zich achter deze aanname, maar neemt toch liever het zekere voor het onzekere. ,,Met elkaar buiten laten spelen, ik zou het persoonlijk niet doen”, zegt Niesters.

Verlengde sluiting van kroegen

Wat de gevolgen van de huidige pas op de plaats zijn voor de ontwikkeling van het aantal coronabesmettingen in Noord-Nederland, is volgens Niesters nu absoluut nog niet te zeggen. ,,Dat kan pas na twee keer 14 dagen”, zegt Niesters. ,,En we zijn pas net begonnen met echte maatregelen. Afgelopen weekend stonden de kroegen in Amsterdam en Groningen nog vol.” Hij acht het dan ook logisch dat de sluiting van scholen en horeca - in principe tot 6 april - nog wordt verlengd.

,,Nog altijd ligt de grootste druk in het Zuiden van het land, maar je ziet inmiddels de aantallen toenemen in de rest van het land”, zegt Niesters. ,,Het is zaak de golf van besmettingen die we hier in het Noorden gaan krijgen zo lang mogelijk uit te spreiden. Maar we bereiden ons voor op grote aantallen patiënten. Het is zoals Rutte het maandagavond zei: we moeten het met 17 miljoen Nederlanders doen.”

Nieuws

Meest gelezen

menu