Kinderen in Drenthe en Groningen moeten gemiddeld bijna 1 kilometer fietsen naar de basisschool. Hoever is het in jouw gemeente? En hoeveel scheelt dat met de auto? Check het op de kaart

De fietsafstand tot de basisschool verschilt nogal per gemeente. Foto: ANP

De scholen beginnen weer. De gemiddelde fietsafstand tot de basisschool verschilt nogal per gemeente, zo blijkt uit cijfers die het CBS vandaag publiceert.

De kaart verbeeldt per gemeente de gemiddelde fietsafstand naar de basisschool. Klik op de gemeenten voor meer informatie. Je kunt in- en uitzoomen en de kaart verschuiven.

In Drenthe en Groningen moeten we doorgaans wat verder fietsen

Gemiddeld moeten we in Nederland 600 meter fietsen naar de basisschool, maar de afstanden verschillen nogal per gemeente. Ze lopen uiteen van 400 meter in steden als Amsterdam, Den Haag en Haarlem tot 1,4 kilometer in gemeenten als Loppersum en Westerveld.

Juist in net Noorden, met zijn vele plattelandsgemeenten, is de fietsafstand tot de basisschool vaak een stuk langer dan het landelijk gemiddelde.

Afstandsverschil ten opzichte van de auto

Het CBS heeft ook het verschil in afstand berekend tussen de rit per fiets en per auto. In meer dan de helft van de gemeenten is er geen verschil. In de meeste andere gemeenten win je ook niet zo gek veel. In Groningen en Drenthe is de rit per fiets gemiddeld hooguit 100 tot 200 meter korter dan met de auto.

Pas op, het zijn maar gemiddelden

Bij de cijfers moeten we wel bedenken dat het om gemiddelden gaat die weinig zeggen over de soms forse verschillen binnen de gemeenten.

Voor bepaalde woonwijken kan het afstandsverschil tussen fietstocht en autorit wel 3 kilometer bedragen. Soms in het voordeel van de fietser, soms in het voordeel van de automobilist.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu