Kinderen met aanhoudende snottebellen kunnen om coronatest vragen

Kinderen die langdurig verkoudheidsklachten hebben, kunnen gewoon naar de kinderopvang of school. Om te voorkomen dat kinderen een week of langer door snottebellen moeten thuisblijven, mogen ouders ook om een coronatest vragen.

Kinderen die langdurig verkoudheidsklachten hebben, kunnen gewoon naar de kinderopvang of school.

Kinderen die langdurig verkoudheidsklachten hebben, kunnen gewoon naar de kinderopvang of school. Foto: Shutterstock

Iedereen met jonge kinderen weet: snottebellen zijn minimaal enkele weken per jaar niet weg te denken. Normaal gesproken niet zo spannend, maar in een tijd met Covid-19 betekent een verkoudheid thuisblijven.

Om te voorkomen dat kinderen lange tijd onnodig niet naar de kinderopvang of school mogen, zijn er nieuwe richtlijnen vanuit het RIVM. Kinderen die altijd kuchen, last hebben van hooikoorts of chronisch verkouden zijn, mogen gewoon naar school of naar de opvang. ,,Natuurlijk is er altijd een grijs gebied, maar we hopen dat kinderen met bijvoorbeeld een allergie niet geweerd worden. Als een school twijfelt, kan die contact opnemen met een jeugdarts zodat die de situatie kan beoordelen", stelt RIVM-woordvoerder Marlies Hilhorst. 

Bij twijfel, en in overleg met de huisarts, kunnen kinderen op corona worden getest. Dat geldt niet alleen voor kinderen met chronische klachten, maar ook voor kleintjes die langer dan een week school of opvang moeten missen. ,,Dat is mooi, want als alle kinderen die snotteren worden geweigerd kan je de halve opvang sluiten", zegt Gjalt Jellesma, voorzitter van ouderorganisatie Boink.

'Een reguliere snottebel is prima van corona te onderscheiden'

Van ouders hoort Boink dat het afhankelijk is van de pedagogisch medewerker of een kind na een nies of snottebel meteen moet worden opgehaald. ,,Die willekeur is vervelend. Iedereen weet dat kinderen vaak langere periodes achter elkaar snotteren. Pedagogisch medewerkers kennen die kinderen meestal al langer en weten precies wie altijd klachten hebben", stelt Jellesma.

Uiteraard vindt ook Boink dat kinderen die ineens verkouden zijn thuis moeten blijven. Maar als een kind wekenlang milde klachten heeft, hoeft het niet al die tijd te worden geweerd. ,,Natuurlijk gaan we geen coronakinderen naar de opvang sturen, maar een reguliere snottebel is prima van corona te onderscheiden. Bijvoorbeeld doordat er wekenlang geen verandering in het patroon optreedt. En als er twijfels zijn, laat je adviseren door mensen die weten hoe het zit. Speel niet zelf voor doktertje", betoogt Jellesma.

Niet meer besmettingen

Hij wijst op de weken noodopvang die kinderdagverblijven al hebben gedraaid. Jellesma: ,,Er zijn kinderen opgevangen van mensen die in de zorg werken en er is geen enkel signaal dat er meer pedagogisch medewerkers met corona zijn besmet. Het is echt niet zo dat er al die tijd in de opvang 1,5 meter afstand is gehouden en tóch leidt het niet tot meer besmettingen. Kom je in een klaslokaal, zie je ineens allemaal strepen voor het bureau van de juf. Daarmee creëer je onrust.”

De Brancheorganisatie Kinderopvang zegt niets te hebben vernomen van problemen met weggestuurde kinderen. Al scheelt het dat het voorjaar is en over het algemeen minder kleintjes verkoudheidsklachten hebben. Directeur Emmeline Bijlsma: ,,Ik heb de indruk dat er vrij flexibel met chronische luchtwegklachten wordt omgegaan. Het helpt wel als er een briefje van de huisarts is en als een kind echt verkouden is, is het handig als het thuisblijft.”

Overigens blijft het een beslissing van de huisarts of een kind wordt getest, benadrukt het RIVM. 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu