Kinderen met buikpijn gebaat bij hypnose

Kinderen met ernstige buikpijn hebben baat bij een hypnosebehandeling. De resultaten van een onderzoek tonen dat aan.

Kinderen met ernstige buikpijn hebben baat bij een hypnosebehandeling. De resultaten van een onderzoek tonen dat aan.

Dat stelt kinderarts Marc Benninga van het Emmakinderziekenhuis/AMC in Amsterdam. Hij is kinderarts gespecialiseerd in de maag-darm-lever-aandoeningen. Sinds 2012 behandelt Benninga, samen met een gecertificeerde hypnotherapeut, kinderen met ernstige buikpijn. ,,Het is het meest succesvolle dat ik ooit heb gedaan'', stelt de arts.

Meer resultaat
De hypnotherapie leidt in dit geval tot veel meer resultaat dan de klassieke geneeskunde. De resultaten van een nieuw onderzoek onder driehonderd kinderen, waaraan tien verschillende ziekenhuizen door het land meededen, zijn inmiddels bekend. Benninga wil de resultaten nog niet delen. ,,Ik kan wel zeggen dat het er heel positief uitziet.''

De kinderen zijn tijdens de hypnosesessies gewoon bij bewustzijn. Het is een vorm van diepe concentratie waarbij de kinderen hun darmen beter onder controle kunnen houden. Hoogleraar Benninga heeft geen benul hoe het kan dat hypnose tot goede resultaten leidt. ,,Dat is het frustrerende, maar de kinderen zijn er erg mee geholpen. Dat is het belangrijkste.''

Misselijkheid en hoofdpijn
De arts vindt het de moeite waard om verder te kijken dan buikpijn. Hij vindt dat ook onderzocht moet worden of hypnose helpt bij bijvoorbeeld misselijkheid en hoofdpijn. Wel stelt hij dat, omdat er sprake is van geen exacte geneeskunde, er veel scepsis is. ,,Je wilt niet weten welke verwensingen we hebben gekregen van de Vereniging tegen Kwalzalverij'', aldus de kinderarts.

Het team van Grensstreken gaat ook onder hypnose. Ze laten zich onder hypnose brengen door hypnotherapeut Wietze de Vries. Lees hier het plusartikel ' Je bent een boom '.

Nieuws

Meest gelezen

menu