Kinderhandelnetwerk actief in AZC Ter Apel

ANP

Tijdens een groot internationaal onderzoek naar kinderhandel en -uitbuiting zijn in Spanje jonge kinderen aangetroffen die niet lang daarvoor uit het asielzoekerscentrum in Ter Apel waren verdwenen.

Dat meldt NRC Handelsblad . Een 49-jarige man en een 46-jarige vrouw zijn gearresteerd.

De twee verdachten komen uit voormalig Joegoslavië. Ze zouden zich schuldig hebben gemaakt aan mensenhandel en deelname aan een criminele organisatie. Ze maken waarschijnlijk deel uit van een groter netwerk.

Ter Apel

De 49-jarige verdachte verbleef tot voor kort met de zes kinderen in het asielzoekerscentrum in Ter Apel. De kinderen verzuimden op school en werden door de kinderrechter onder speciaal toezicht gesteld. Toen dat gebeurde, nam de man de kinderen mee naar het buitenland. Het vervoer werd geregeld door de 46-jarige vrouw.

In het voorjaar van 2015 zag de politie in Amsterdam dat kinderen werden gebruikt om te stelen, onder meer op het Centraal Station.

Het onderzoeksteam heeft zicht op vier netwerken die ook in Nederland actief zijn en hier zeker twintig kinderen vasthouden en aansturen. Ze zijn ook actief in het buitenland en daarom werkt het Nederlandse onderzoeksteam nauw samen met onder meer Spanje, Oostenrijk, Bosnië en Kroatië.

Inmiddels is duidelijk dat minimaal 300 kinderen door deze mensenhandelaren worden gedwongen om te stelen. Het zou gaan om kinderen uit onder andere Oost-Europa. De netwerken zetten de kinderen in voor winkeldiefstal en zakkenrollerij. Verder wordt vermoed dat meisjes worden misbruikt en vastgesteld is dat veel van hen op jonge leeftijd zwanger raken.

Mensenhandel

De twee verdachten werden in Barcelona gepakt. Ze worden binnenkort naar Nederland overgebracht. Tijdens hun aanhouding in de Spaanse kuststad trof de politie zes kinderen aan - waaronder een baby - onder ,,erbarmelijke omstandigheden’’. ,,Het was net een junkpand’’, vertelt onderzoeksleider van de politie, Arthur de Rijk. Het gaat om twee jongens en vier meisjes in de leeftijd tot en met vijftien jaar. Volgens de politie zijn ze slachtoffer van mensenhandel.

Vier van de kinderen en de baby zijn door het Leger des Heils en jeugdbeschermingsinstelling Stichting Nidos meegenomen naar Nederland. Ze zijn in veiligheid gebracht, aldus de politie.

,,Ik heb het idee dat dit het topje van de ijsberg is, dat er nog meer kinderen in Nederland slachtoffer zijn’’, zegt officier van justitie Warner ten Kate.

Nieuws

Meest gelezen

menu