Kinderhulp voor de Burchtvogels

De peuters van Wedde hebben zich de afgelopen dagen ingezet voor de vogels die op het terrein van de Burcht overwinteren. Ze hielpen mee een voedzaam maal voor die dieren te maken.

De vogels die overwinteren op het terrein van de Burcht in Wedde, krijgen binnenkort een voedzame maaltijd voorgeschoteld. Die werd de afgelopen dagen met hulp van de peuters van het dorp gemaakt.

Die jongens en meisjes zitten op de peuterspeelzaal De Krummelhörn. Zij maakten al eerder vetbolletjes voor de vogels in de omgeving van hun school. Maar onlangs werd hun ook gevraagd zich in te zetten voor de vele gevleugelde dieren die op het terrein rond de Burcht verblijven.

Dat gebeurde door Dineke Smid-de Raad. Zij organiseert allerlei activiteiten in en rond de Burcht. Dat middeleeuwse gebouw wordt beheerd door een stichting en dient onder meer als restaurant en hotel voor kinderen uit het hele Noorden. Kinderen die aan ‘de andere kant van het geluk zijn geboren'.

'Het gebouw is ook van hen'

,,Ik probeer vooral inwoners van Wedde zelf bij de Burcht te betrekken'', vertelt Smid-de Raad. ,,Het gebouw is ook van hen, het is geen eilandje. Toen ik de kinderen bij de peuterspeelzaal in actie zag voor de vogels, dacht ik aan de vogels bij de Burcht. Daar zitten er veel, ook in de winter. Ik heb toen bij De Krümmelhorn aangeklopt.''

De kinderen reageerden enthousiast. En dus liepen ze woensdag en gisteren met hun leidsters Cobi van Dijk, Anja Blaauw en Johanna de Jonge en enkele ouders naar de Burcht. Ze hadden een karretje met daarop vogelzaad en vet bij zich. In de kelder van dat oude gebouw werd het vet gesmolten en gemengd met het zaad. De volwassenen namen daarbij de leiding maar de jongens en meisjes hielpen wel intensief mee. Daarna mocht het mengsel stollen in een kopje.

,,En volgende week komen we hier weer en hangt ieder kind zo'n kopje in een boom op het Burchtterrein'', zegt Johanna de Jonge. Arike Tammes verheugt zich daar nu al op. Zij was een van de peuters die zich de ogen uitkeken in de ‘spannende' Burcht, zich tegoed deed aan de warme chocolademelk en zich prima vermaakte bij het maken van de vetbollen. ,,Ik vond het heel leuk om mee te helpen, het is ook een mooi gebouw'', zei ze.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu