Kitten reist als verstekeling van Onstwedde naar Marum. Maar wie is toch de eigenaar van het lieve beestje? 'Ik krijg uit het hele land vriendschapsverzoeken'

Dit is Wiebe (die waarschijnlijk anders heet). Foto: Jan Jacobs

Jan Jacobs plaatste dinsdagavond een bericht op Facebook over een kitten die vanuit Onstwedde als verstekeling was meegereden naar zijn woonplaats Marum. Dit bericht werd tot zijn grote verbazing duizenden keren gedeeld. De teller staat nu op bijna 8000 deelacties.

Om met het belangrijkste te beginnen: hoe gaat het met het katje?

,,Goed. Het is een heel lief beestje. Hij is niet verwilderd en laat zich gemakkelijk aaien. Er moet dus haast wel iemand zijn die hem mist.”

Even terug naar het begin: hoe komt het katje vanuit Onstwedde in Marum terecht?

,,Mijn collega - ik werk bij Remon Bronboringen - was dinsdag naar Onstwedde geweest. Toen hij met de bus terug op de zaak kwam, zat die kat erin. Tussen de kisten, bakken en pompen. ‘Weg met dat ding’, riep hij. Toen heb ik gezegd dat ik het wel mee naar huis zou nemen.”

Met de bedoeling de kitten te houden?

,,Nou... Ik heb al een kat van een jaar of 10, 11. En dat accordeert niet. Ciska is een beetje jaloers, blaast als een grode naar die indringer. Als ze al binnenkomt, want dat doet ze alleen nog maar als ik thuis ben. Ik kan het dus niet maken het katje te houden. Ciska mag niet kort voor de kerstdagen dakloos worden.”

Dus heeft u maar een oproepje op Facebook geplaatst.

,,Precies. Het is ongelooflijk wat dat teweeg gebracht heeft. Binnen een uur was het bericht 200 keer gedeeld. Heel veel mensen schrijven dat ze het beestje wel willen hebben. Ik krijg ook uit het hele land vriendschapsverzoeken. Iedereen lijkt zich ermee bemoeien. Ik kreeg gisteren foto’s van iemand uit Onstwedde die flyers op bomen gehangen heeft...”

Maar de rechtmatige eigenaar heeft zich nog niet gemeld?

,,Nee, al is dat lastig te bepalen. Ik ben namelijk bij de dierenarts geweest en daar bleek het katje niet gechipt te zijn.”

En nu?

,,Ik wacht nog tot zaterdag op de eigenaar. Meldt die zich niet, krijgt mijn andere collega René hem. Zijn vrouw is helemaal gek van het katje. ‘O, wat een schatje...’ Je kent het wel. En krijgt het katje een heel goed huis, hoor.

Heeft u de kitten nog wel een naam gegeven?

,,Ja, Wiebe. Waarom? Ach, mijn andere kat heet Ciska... En dit is Wiebe. En hij luistert er ook naar.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu