Hoge prijzen en bliksemsnel beslissen: starters op de woningmarkt hebben geen keus of geen kans

Torenhoge prijzen, studieschulden die meetellen bij het krijgen van een hypotheek, te weinig aanbod en superveel vraag. Starters in Groningen en Drenthe moeten bliksemsnel reageren en diep in de buidel tasten om aan een huis te komen.

Arjan Tuntelder en Doris Kerkhoff zoeken een koopwoning. Ze speuren regelmatig Funda af, maar woningen verkopen razendsnel en zijn peperduur.

Arjan Tuntelder en Doris Kerkhoff zoeken een koopwoning. Ze speuren regelmatig Funda af, maar woningen verkopen razendsnel en zijn peperduur. Foto: Jaspar Moulijn

Gewoon een huis, niet te groot en niet te klein, met een tuin. Dat is waar Arjan Tuntelder (32) en Doris Kerkhoff (33) naar op zoek zijn. Ze hebben allebei een goede baan bij een overheidsinstantie en vinden een nieuwbouwhuis net zo mooi als een jarendertigwoning. Zo kieskeurig zijn ze niet. Maar een huis vinden?

Nou, dat valt tegen. „We zijn nu een paar maanden bezig”, zegt Tuntelder. „Volgens mij hebben we wel al meer dan honderd huizen bekeken op Funda. We hebben zo’n vijf bezichtigingen gehad. Maar de huizen zijn óf klushuizen waar je heel veel geld in moet steken óf er zijn heel veel kapers op de kust. Als starter heb je dus of geen keus, of geen kans.”

Grootste investering van je leven, bliksemsnel beslissen

Tuntelder en Kerkhoff zijn niet de enige starters die geen huis kunnen vinden. De huizenmarkt is krap: de vraag naar woningen is groter dan het aanbod.

„We hadden interesse in een woning in Groningen. Iemand bood 50.000 euro meer dan de vraagprijs, zonder voorwaarden”, zegt Tuntelder. Het duo werd ook verliefd op de kerk in Niezijl. Een écht klusproject. Maar ook daar ging iemand anders met het pand aan de haal.

Geïnteresseerden moeten heel snel beslissen. „Dan bekijk je op woensdag een huis en dan moet donderdag je bod binnen zijn. Die tijdsdruk vind ik storend. Je doet de grootste investering van je leven en je wordt gedwongen om er niet te lang over na te denken.”

Het stel woont nu in een sociale huurwoning en heeft daardoor het gevoel een plek vast te houden voor iemand anders. „Dat wij en met ons andere starters niet doorschuiven naar een ander huis, zorgt voor een verstopping op de woningmarkt.”

‘De huizenmarkt hangt als een ketting aan elkaar’

Dat klopt, weet NVM-woordvoerder Sjirk de Jong. „De huizenmarkt hangt als een ketting aan elkaar.” Hij houdt de woningmarkt in Groningen in de gaten. „Het tekort aan starterswoningen is een van de problemen, maar voor de doorstromer (iemand die al een koophuis heeft, maar wil verhuizen) is er ook een tekort. Als de vijftigplusser niet naar een appartement kan verhuizen, komt de eengezinswoning die past bij de starter niet op de markt.”

Welke tekorten het grootst zijn, verschilt per gebied. Maar dat de krapte op de woningmarkt nog steeds flink is, blijkt uit cijfers van de NVM. Op de site van de vereniging staat een indicator. Alles onder het getal vijf wordt als een krappe markt gezien.

„Meer dan tien is een ruime markt. De stad Groningen is al jaren een van de krapste van het land. Op dit moment krijgt de stad een 1,5”, zegt De Jong. Dat betekent dat een potentiële koper uit anderhalf geschikte woningen kan kiezen. De woningmarkt is in de stad Groningen met Almere en Haarlem het krapst van Nederland. „In de ommelanden was de markt altijd veel ruimer. Maar dat neemt af.” Alleen in noordoost Groningen valt het mee: daar staat de indicator net boven 5. Het landelijke gemiddelde is 2.7.

Bovendien ziet het ernaar uit dat de bevolking flink blijft groeien. De woonvisie van de Gemeente Groningen gaat er bijvoorbeeld vanuit dat er in 2028 tussen de 240.000 en 250.000 mensen wonen. Nu zijn dat er 233.000.

Ook in Drenthe is de woningmarkt krap. NVM-woordvoerder Wim Stuursma (regio Drenthe) ziet ook dat het voor veel mensen steeds moeilijker wordt om een woning te vinden. „Met name in de zanddorpen neemt het toe. Het veengebied is vaak iets goedkoper.”

Extra huizen gezocht!

Hoe valt het tij te keren? Met meer woningen. Huizen bijbouwen wordt vaak als suggestie genoemd, weet Stuursma. „Maar dat kost veel tijd, dus dat biedt op korte termijn geen soelaas.”

Wat wel werkt: „Denk bijvoorbeeld ook aan het herbestemmen van vastgoed”, zegt De Jong. „Vastgoed waar minder vraag naar is, zoals kantoren, kunnen worden veranderd in appartementen.” Overheden zouden zich wat buigzamer op moeten stellen, betoogt Stuursma. ,,Bijvoorbeeld bij woningsplitsingen.”

Stel dat er een mooi landhuis is in een dorp dat gemakkelijk gesplitst zou kunnen worden in twee huizen, dan kan de gemeente daar op dit moment nog weleens moeilijk over doen. Volgens Stuursma mogen die regels wel wat flexibeler worden. „Net als wanneer een woning een prima bijgebouw heeft dat bewoond kan worden. Dat zijn prima oplossingen die de druk op de woningmarkt kunnen verlagen.”

Tuntelder en Kerkhoff blijven ondertussen gewoon proberen een huis op de kop te tikken. „We kijken naar alles in het centrum van Groningen en ten westen en zuiden daarvan. Mijn vriendin noemt dat: alles onder de A7. Het komt vast uiteindelijk wel goed.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu