Klaas Sloots wordt nieuwe burgemeester Stadskanaal

Klaas Sloots wordt de nieuwe burgemeester van Stadskanaal Foto: Harry Tielman

Klaas Sloots (49) wordt de nieuwe burgemeester van Stadskanaal. Hij werd dinsdag voorgedragen tijdens een extra ingelaste vergadering in het Theater Geert Teis in Stadskanaal.

Sloots is momenteel wethouder namens GroenLinks in Zwolle en heeft daar onder andere de portefeuille sociaal domein, vluchtelingenzorg en zorg. Hij begint waarschijnlijk in januari met zijn nieuwe functie. Een onbekende voor de regio is hij niet: hij groeide op in Gasselternijveen en ging naar school in Stadskanaal

De raad koos hem omdat hij perfect binnen de profielschets paste, zegt voorzitter van de vertrouwenscommissie Bert van Beek (CU). „Hij is een aanjager met een sterk netwerk en een verbinder.” Daarmee voldoet hij aan de voorwaarden, bovendien is ‘open en benaderbaar’ volgens Van Beek.

Vrouw wees Sloots op vacature

Sloots is geen onbekende in de streek: hij groeide op in de regio van Stadskanaal, in dat dorp ging hij ook naar school en zat hij op voetbal. De raad verwacht van hem dat hij de nodig aandacht schenkt aan de bedrijven in Stadskanaal, zegt Van Beek. „Dat hij vanuit zijn kennis en kunde kijkt waar mogelijkheden zijn.”

Sloots werd door zijn vrouw geattendeerd op de vrijgekomen positie in Stadskanaal. De gemeente, waar ook nog familie van hem woont, heeft hij altijd een warm hart toegedragen. Hij zag een interessante uitdaging in de tekorten waarmee de gemeente kampt, die liggen vooral in het sociaal domein. „Daarin zie ik een parallel met hoe het in Zwolle was.” In 2018 pakte Zwolle die problematiek op. Inmiddels gaat het na een aantal hervorming ‘heel goed’. Onder meer doordat de sociale basis werd verstevigd.

Sterk voor spoor

Verder wil hij zich hard maken voor de bereikbaarheid van Stadskanaal, door de aanleg van een spoorverbinding met Groningen: „die is van levensbelang, maar ook de Nedersaksenlijn.” Die zou de sociaal-economische positie van de gemeente kunnen versterken. Dat in een ambtelijk stuk stond dat de lijn financieel niet haalbaar is, slaat hem niet uit het veld: „Ik kijk graag naar kansen.” Het rijk heeft de komende jaren 4 miljard beschikbaar voor grote projecten, zegt hij. Sloots wil kijken hoe de regio zich daar mogelijk samen sterker voor kan maken.

Sinds het voorjaar van 2018 had Stadskanaal geen kroonbenoemde burgemeester, maar werd de positie ingevuld door tijdelijke burgemeesters. Het ministerie van Binnenlandse Zaken moet Sloots nog bekrachtigen als nieuwe burgemeester, pas dan is de benoeming officieel.

Nieuws

Meest gelezen

menu