Kledingfabriek uit Bangladesh opent in Groningen

Eerst neuzen tussen de koopjes en daarna in aanraking komen met de keerzijde van de mode-industrie. In Groningen opent zaterdag en zondag een sweatshop, een naaiatelier waarin Nederlandse jongeren laten zien onder welke omstandigheden in landen als Bangladesh en India kleding wordt gemaakt.

De winkel, Both Sides genoemd, komt aan de Grote Markt op de hoek met de Poelestraat. Het is volgens woordvoerster Mirjam Pruis een vervolg op een succesvolle actie in de Kalverstraat in Amsterdam (zie foto). De komst heeft te maken met de Nacht van de Mode die komend weekend in Groningen plaatsvindt.

Pruis laat weten dat de pop-up store een project is van het Maartenscollege in Haren. Jongeren gaan vrijwillig aan de slag om T-shirts te verwerken tot tasjes, die te koop zijn voor een prijs die mensen zelf bepalen. Er is onder meer ook een expositie worden via foto’s en filmpjes verhalen verteld over vrouwen die goedkope kleding maken.

Doel is vooral om mensen met de neus op de feiten te drukken. In landen als India, Bangladesh, Vietnam en Cambodja wordt voornamelijk door vrouwen en meisjes gewerkt aan kleding die hier te koop is. Ze werken lange dagen voor een hongerloon in onveilige omstandigheden.

Met de sweatshop in Groningen willen de initiatiefnemers ook laten zien dat met ander koopgedrag iets te doen is om de situatie te verbeteren.

Nieuws

Meest gelezen

menu