Coronacrisis stelt metaalbedrijven voor zeer uiteenlopende problemen

Hoe betaal ik de salarissen van mijn medewerkers? En: Hoe laat ik iedereen bij toerbeurt zijn overall uittrekken? Metaalbedrijven worstelen door de coronacrisis met uiteenlopende financiële en praktische problemen.

De werkgevers in de metaal strijden op meerdere fronten, zo blijkt uit een rapport dat Koninklijke Metaalunie dinsdag presenteerde. Naast de economische malaise zijn er veel praktische problemen met het verplichte afstand houden.

Met twee auto’s naar klus in België

Machinefabriek Bosker in Termunterzijl bijvoorbeeld produceert onder andere krooshekreinigers en is actief in waterbeheersing en -behandeling. „We hebben momenteel een klus bij BASF in België”, vertelt directeur Dick Bosker. „Daar moeten twee mensen elk apart in een auto naar toe.” Bosker is tevens voorzitter van het district Noord van Koninklijke Metaalunie.

Niet alleen praktisch en financieel zijn er nadelen. Het overnachten in een Belgisch hotel is nu allerminst gezellig, vervolgt Bosker. „’s Avonds een drankje doen aan de bar is er niet bij. De medewerkers krijgen hun eten voor de deur van hun hotelkamer.”

‘Het vergt gewenning’

Bosker heeft in Termunterzijl gelukkig een ruime werkplaats, waar de medewerkers wel afstand kunnen houden. Toch zijn er klussen waar twee paar handen nodig zijn. Het is nog niet duidelijk hoe dat precies moet. En aan het eind van de werkdag, als iedereen naar huis wil, moeten sommigen geduld oefenen, omdat niet iedereen tegelijk de kleedkamer in kan om zijn overall uit te trekken. „Het vergt gewenning, maar het gaat wel”, zegt Bosker.

De grootste zorg bij de metaalbedrijven is dat de orderportefeuilles zo langzamerhand leeg raken. Van de ondervraagde ondernemers zegt 85 procent problemen te ondervinden, bij de helft van de bedrijven is de omzet de afgelopen twee weken afgenomen. Voor de komende twee weken verwachten de meeste ondernemers weer een soortgelijke omzetdaling.

Rekeningen betalen

Ook vragen steeds meer ondernemers in de metaal zich af of ze rekeningen nog wel kunnen betalen. Van de ondervraagden maakt 14 procent zich zorgen om de liquiditeit. Een derde van de bedrijven heeft al loonkostensubsidie aangevraagd, nog eens een derde deel verwacht dit de komende weken te moeten doen.

De enquête is landelijk gehouden, maar de resultaten zijn ook representatief voor de drie noordelijke provincies. Het district Noord van Koninklijke Metaalunie, die ruim 1600 ondernemingen in Groningen, Friesland en Drenthe als lid heeft. Iets meer dan de helft zit in Friesland.

Onderhoudsmonteurs zijn niet meer welkom

„Het maakt voor metaalbedrijven vooral uit hoe ver je horizon is”, legt onderzoeker Rob van der Werff van Koninklijke Metaalunie uit. Bedrijven die machines bouwen, hebben vaak nog wel werk tot en met de zomer, want daar werk je langdurig aan. Maar als je onderhoud doet bij andere bedrijven, kan het zomaar gebeuren dat je monteurs niet meer welkom zijn bij andere bedrijven. Die willen dan met het oog op mogelijke besmetting geen externe medewerkers over de vloer. Maar als een bedrijf stil ligt, is het juist een uitgelezen moment om onderhoud te laten plegen.”

Het bedrijf van Dick Bosker heeft vooral orders voor een lange termijn. „Een lichtpuntje: we hebben net een order uit Wuhan, China, gekregen voor een krooshekreiniger. Maar verder hebben we nog geen idee hoe het na de zomer bij ons gaat lopen. We tasten helaas nog in het duister.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Delfzijl
menu