Kleurige oldtimers toeren door Groningen (+video)

Foto: Patriecia Kolthof

Met ronkende motoren vertrokken zaterdagochtend ruim tachtig Ford oldtimers vanuit Auto Smidts Tolbert voor een toerrit door de provincie.

Het is even alsof het dorp Tolbert terug is gegaan in de tijd. Meer dan tachtig glimmende ouderwetse auto’s staan op de parkeerplaats van Auto Smidts geparkeerd. Met glimmende velgen, vrolijke kleuren en zelfs ouderwetse reiskoffers achterop.

Directeur Menno Smidts kijkt trots om zich heen. Hij ontvangt, samen met verkeersregelaars, alle deelnemers van de tocht. ,,Prachtig hè?’’, zegt hij als het even rustig is. ,,Er zijn zelfs auto’s bij uit 1914,. De begintijd van de auto! En er is een brandweerauto bij. Uit Bedum.’’

Honderdvijftig jaar

De toerrit vindt plaats ter ere van het honderdvijftig jaar bestaan van het familiebedrijf. In 1867 zette Mente Smidts de smederij op die later zou uitgroeien tot Auto Smidts. Met vier vestigingen en tachtig medewerkers.

De huidige directeur is de vijfde opeenvolgende eigenaar. Zijn vader, Anne Jan Smidts is deze zaterdag ook aanwezig.

Vertrek

Om kwart voor tien is het zo ver. Langs de weg hebben zich al aardig wat toeschouwers verzameld. De bestuurders starten de auto’s. Sommige worden zelfs aan geslingerd.

De vrouwen trekken hun hoedjes recht. De mannen halen een hand door hun haar. Tijd om te gaan. De stoet vertrekt onder luid getoeter.

De tocht is 115 kilometer lang. Benieuwd waar ze langsrijden? De route is hier terug te vinden.

Nieuws

Meest gelezen

menu