Klimaatactivisten verlaten na ochtend actievoeren de stoep van hoofdkantoor GasTerra in Groningen

Sinds kwart voor acht vanochtend hebben klimaatactivisten zich vastgeketend aan het hoofdkantoor van GasTerra in Groningen.

De actievoerders hebben zich verenigd in Extinction Rebellion (XR). De ingang van het kantoor is geblokkeerd. Enkele actievoerders hebben zich vastgeketend aan het gebouw. Rond twintig voor twaalf maken de demonstranten aanstalten om de stoep voor GasTerra te vertlaten. Het kabelslot aan de deur van GasTerra hebben ze laten zitten.

De politie is inmiddels uitgerukt naar het kantoorgebouw. Er  wordt vooralsnog niet ingegrepen. De activisten hebben het recht om te demonstreren, laat een woordvoerder van de gemeente weten.

De demonstranten zingen: ,,Power to the People, because the people have the power. G roningen weet waarom, genoeg is genoeg." Veel leuzen die de demonstranten gebruiken, zijn hetzelfde als tijdens de actie van Code Rood bij het tankenpark van de NAM in Farmsum, vorig jaar.

Groot deel personeel GasTerra werkt thuis

Woorvoerder Jan Hendrik Annema van GasTerra zegt dat het bedrijf de demonstranten hun gang laat gaan. ,,Het is een geweldloze actie." Door de blokkade zijn ongeveer 100 van de pakweg 150 werknemers van het hoofdkantoor van GasTerra genoodzaakt thuis te werken. De andere personeelsleden hebben gebruikt gemaakt van de achterdeur van het pand om de werkplek te bereiken.

Annema zegt idee te hebben hoe lang de demonstranten hun actie blijven voeren. ,,Dat weten ze zelf ook niet." Het bedrijf staat in contact met de politie over het verdere verloop van de actie..

GasTerra heeft kennis genomen van de boodschap van de activisten. ,,Daar hebben we best sympathie voor. We werken daar ook aan."

De actievoerders eisen  dat Shell en ExxonMobil, de bedrijven achter GasTerra, maatregelen nemen om klimaatverandering te beperken.

Actiegroep van Engelse origine

Extinction Rebellion  is een van origine Britse burgerlijke ongehoorzaamheidsbeweging. In Engeland blokkeren activisten al meer dan een week cruciale punten in Londen . In Nederland werd de Verklaring van de Rebellie gedeclameerd op het Plein in Den Haag en werd het Internationaal Strafhof (ICC) bezet.

Afgelopen vrijdag werd de toegang tot het hoofdkantoor van Shell geblokkeerd. Zaterdag trok een 'rouwstoet' door Rotterdam.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Video
menu