Klimaatweek in Groningen niet afgelast, maar wel verplaatst naar januari 2021

De Klimaatweek draait om oplossingen voor gevolgen van klimaatverandering, zoals hevige regenval Foto Archief DVHN

Door corona is het niet meer mogelijk om in oktober een grote conferentie over klimaatadaptatie te houden in Groningen. Maar de zogenoemde Klimaatweek gaat wel door, kondigde wethouder Glimina Chakor (GroenLinks) aan: drie maanden later, in januari 2021.

De Klimaatweek draait om oplossingen voor de problemen die klimaatverandering veroorzaakt, zoals hevige regenval, hitte en droogte. Chakor heeft voor de jaren 2020-2024 maatregelen in de planning die de stad beter tegen extreem weer bestand moeten maken.

Zo wordt er meer groen geplant in de openbare ruimte en biedt de gemeente subsidies aan voor groene daken en de aanschaf van regentonnen. De Klimaatweek, legde de wethouder woensdagmiddag tijdens een gemeenteraadsvergadering uit, is bedoeld om Groningers zelf bewust te maken en te activeren. ,,Mensen komen pas in beweging als ze weten waarom ze doen wat ze doen.’’

Nobelprijswinnaars en een Youth Summmit

Tijdens de Klimaatweek zullen bijvoorbeeld lezingen en workshops van Nobelprijswinnaars plaatsvinden en kunnen Groningse jongeren hun mening geven tijdens een speciale Youth Summit. Het is nog niet zeker of het hele publieksprogramma fysiek in Groningen kan plaatsvinden; mogelijk moet een deel van de activiteiten digitaal gebeuren.

Enkele gemeenteraadsfracties hebben hun twijfels over het nut van de conferentie. Ze riepen in moties op om de Klimaatweek alsnog af te gelasten. De kosten die met de organisatie gemoeid zijn, zouden dan in ‘concretere maatregelen’ kunnen worden gestoken. De gemeente krijgt 2 miljoen uit het fonds voor het Nationaal Programma Groningen voor de Klimaatweek.

Concrete activiteiten en opbrengst van de Klimaatweek nog niet duidelijk

,,Plant van dat geld extra bomen en zet in op subsidies voor individuele vergroening’’, opperde raadslid Marten Duit (Student en Stad). ,,Daarmee schieten we het meest op.’’ Ook de coalitiepartijen, die op zichzelf niet tegen de Klimaatweek zijn, vroegen zich hardop af wat de prijzige conferentie nu precies zou moeten opleveren.

,,Ik ga u zo snel mogelijk informeren over wat we precies gaan doen en wat de activiteiten zullen kosten’’, beloofde Chakor. Ze verwacht daar in september meer over te weten. ,,Dan krijgt u een helder overzicht, en uiteraard geven we niet meer uit dan nodig is.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu