Het plan voor de bouw van boerenschuren bij Oudeschans slaat een diepe kloof in het vestingdorpje. Tijdens de eerste bespreking van het plan in gemeenteraad lopen emoties op

Worden er bij de vesting Oudeschans 2 boerenschuren gebouwd? Over 2 weken neemt de raad een besluit Foto: archief DvhN

Het plan voor de bouw van twee boerenschuren bij Oudeschans slaat een diepe kloof in het kleine vestingdorp.

Dat werd woensdagavond heel duidelijk tijdens de vergadering van de gemeenteraad van Westerwolde. Daarin werd het plan voor het eerst door de raadsleden besproken.

De boerenfamilie De Winter wil de schuren bouwen en daarbij ook een nieuwe weg om het dorp aanleggen. Het landbouwverkeer hoeft daardoor niet meer door de vesting. Inwoners van de vesting zijn mordicus tegen dat plan, mede omdat volgens hen zo de cultuurhistorische waarde van Oudeschans wordt aangetast.

Verstoorde verhoudingen

Laurens de Winter sprak de raadsleden over zijn plannen toe en uit zijn woorden bleek ook hoe de verstoord de verhouding met een aantal vestingbewoners is. Een aantal van die bewoners voerde ook het woord en drong er bij de politici op aan toch vooral tegen het plan te stemmen en zo niet mee te gaan met de, zoals zij het noemden, ‘expansiedrift’ van de familie De Winter.

Wethouder Bart Huizing stelde dat al enkele jaren aan het plan wordt gewerkt en dat dit aanvankelijk in een goede harmonie tussen de betrokken partijen gebeurde. ,,Het is pijnlijk om te zien hoe de zaak nu is geëscaleerd’’, zo zei hij. Hij maakte wel duidelijk dat, wat het college van burgemeester en wethouders betreft, het plan wordt goedgekeurd.

Maar de gemeenteraad heeft het laatste woord. De raadsleden stelden veel vragen aan Huizing en zeiden de commotie te betreuren. De fracties van GroenLinks en Ecologisch Alternatief zeiden vanwege die commotie een definitief besluit ook uit te willen stellen en eerst met alle partijen weer om tafel te willen.

Besluit over 2 weken

De meeste raadsleden voelden daar niets voor. En dus neemt de raad over twee weken een besluit. Hoe dat uitpakt, werd woensdagavond nog niet geheel duidelijk. Als het plan wordt goedgekeurd, stappen de tegenstanders naar de Raad van State. Dat lieten ze al weten.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

menu