Klussen voor de zeehonden in Termunten

Fanatiek wordt er in het paasweekend geklust achter visrestaurant Landman in Termunten. Vrijwilligers van de stichting Zeehondenopvang Eemsdelta bouwen hier een tijdelijke opvang voor zwakke en zieke zeehonden.

Fanatiek wordt er in het paasweekend geklust achter visrestaurant Landman in Termunten. Vrijwilligers van de stichting Zeehondenopvang Eemsdelta bouwen hier een tijdelijke opvang voor zwakke en zieke zeehonden. Er staan twee containers en een flink blauw buitenbad. Het is een begin, vertelt Jeroen Boer uit Uithuizermeeden, de voorzitter van de club. Enthousiast zet hij de plannen uiteen. Een eerste opvang waar de dieren in quarantaine kunnen en een tweede voor de zeehonden met wie het weer wat beter gaat. En dan is er nog een buitenbassin met ligplateau voor de beesten die bijna terug naar zee mogen.

Wat maakt zeehonden zo bijzonder dat hij er al vijf dagen op rij vrijwillig voor aan het klussen is? Terwijl Hans Voolstra (rechts, links zijn zoon Jan) naar woorden zoekt, legt hij zijn boormachine even neer. Waar het ‘m precies in zit, blijkt lastig te verwoorden. „Zeehonden hebben karakter”, zegt hij dan. „Ze kunnen je zo mooi aankijken. Dan wil je ze het liefst even knuffelen.” Wat niet aan te raden is, voegt hij er ogenblikkelijk aan toe. „Vergis je niet, het zijn geen lieverdjes.”

Nog een week of wat, dan moet de tijdelijke opvang in Termunten klaar zijn. Een kleine twintig dieren kunnen er dan terecht. Maar de ambities zijn groter. Een permanente opvang in de schuur naast het visrestaurant, is het idee. Met ruimte voor veel meer zeehonden, een winkel en twee educatieruimtes. De vergunningen moeten nog worden binnengesleept, de financiering is nog niet rond, maar Boer oogt onvermoeibaar. „We verwachten eind dit jaar te kunnen gaan bouwen.”

Lees dinsdag in Dagblad van het Noorden een uitgebeide reportage over de bouw van de nieuwe zeehondenopvang in Termunten.

Foto’s Jan Zeeman

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu