Knippen in Oude Ebbingestraat in Groningen voor Nagorno-Karabach

Luna Israelyan voor haar zaak in de Groningse Oude Ebbingestraat. Foto DVHN

Armeniërs in Noord-Nederland zamelen geld en spullen in voor de slachtoffers van het conflict in Nagorno-Karabach. Niemand doet het zo opvallend als Luna Israelyan.

Hairstudio Luna trekt doorgaans niet zoveel bekijks. Het is een van de meer dan twintig kapperszaken in de straat, Oude en Nieuwe Ebbingestraat in Groningen bij elkaar opgeteld. Maar deze zondagmiddag is het anders. De blikken van voorbijgangers - tasje van H&M, Jumbo of Halfords in de hand - schieten telkens weer naar de grote rood-blauw-gele stukken karton achter het raam die samen de Armeense vlag vormen.

Oorlog en vrede

Daar is het eigenaresse Luna Israelyan om te doen, vertelt ze in haar zaak. Drie internationale studentes met folie in het haar wachten tot de verf droog is. Er hangt een geparfumeerde mist van e-sigaretten en uit de speakers klinkt Armeense muziek. ,,Ze zingen over oorlog en vrede”, zegt de onderneemster. ,,Dat is wat ons bezighoudt.”

Zo zwaar op de hand is ze echt niet altijd, haast ze zich te zeggen. ,,Maar ik móest nu gewoon iets doen”, vertelt ze. Met een vriendin knutselde ze zaterdagavond de vlaggen in elkaar en naaide ze mondkapjes in de nationale driekleur. De omzet die ze deze zondag draait, gaat naar de slachtoffers van het conflict in haar geboorteregio. Komende week wil ze hetzelfde doen met haar drie zaken in Assen.

Israelyan komt uit Nagorno-Karabach, een regio die valt onder het grondgebied van Azerbeidzjan, maar waar vooral etnische Armeniërs wonen. Begin jaren negentig vielen er meer dan 30.000 doden tijdens een oorlog tussen de twee landen over de macht in de regio. Israelyan vluchtte in 1995 met haar ouders naar Nederland. Zonder haar broer. ,,Hij is omgekomen”, zegt Israelyan.

‘Tegen niemand, alleen voor vrede’

Vorige maand laaide het immer smeulende conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan weer op, met honderden slachtoffers tot gevolg. Vorige week werd na bemiddeling van Rusland een staak-het-vuren overeengekomen, maar dat werd dit weekend weer geschonden. Het conflict heeft ook de aandacht van Turkije, de andere grootmacht in de regio. De Turken staan achter Azerbeidzjan.

Israelyan wil met haar actie absoluut geen andere bevolkingsgroepen provoceren, benadrukt ze. ,,Mijn actie is puur humanitair bedoeld. Het geld gaat naar de burgers”, zegt de onderneemster. ,,Bij de Armeense kerk zeiden ze ook tegen me: ben je niet bang dat je ruiten worden ingegooid? Nee, waarom zou ik bang zijn? Ik ben tegen niemand, ik ben alleen voor vrede.”

Meerdere acties

De Armeense gemeenschap in Noord-Nederland telt enkele honderden leden. Zij hebben meerdere acties op touw gezet om geld en goederen in te zamelen. Zo stuurde voorman Nicolai Romashuk uit Assen dit weekend een vrachtwagen vol hulpmiddelen naar Frankrijk, waar de grootste groep Armeniërs in West-Europa woont. De spullen gaan daarna naar het conflictgebied.

,,Studenten, jonge mensen, oude mensen, Armeniërs, Turken, Syriërs”, somt Israelyan op. ,,Alles komt hier in mijn kapsalon samen, met respect voor elkaar en in vrede. Dat wil ik in mijn thuisland ook.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Aanrader van de redactie
menu