Knokpartij tussen voetbalhooligans van FC Groningen en Bielefeld gaat door een (onbegrijpelijke) grap de hele wereld over

De politie in de Turftorenstraat in Groningen na de vechtpartijen. Foto: 112 Groningen/Patrick Wind

Een video van de voetbalrellen in de Groningse Kleine Kromme Elleboog ging deze week de hele wereld over. En niet waarom je misschien zou denken. Het gaat namelijk om een statistiek-grapje op Twitter.

De student biostatistiek aan de Amerikaanse topuniversiteit Harvard (en fanatiek twitteraar) Kareem Carr wist waarschijnlijk niet wat hem overkwam, toen hij afgelopen dinsdag een video van de voetbalrellen in de Groningse binnenstad deelde op Twitter. In recordtempo werd zijn bericht bijna 100.000 keer 'geliked' en 20.000 keer gedeeld door mensen van over de hele wereld.

Wat is de grap?

Een grap uitleggen hoort eigenlijk niet, maar deze heeft het waarschijnlijk nodig. De grap van Carr heeft namelijk een nogal wetenschappelijk tintje. Vertaald naar het Nederlands schrijft hij bij de video: Tering Jantje! Iemand roept: "Machinaal leren is gewoon statistiek!", en dan gebeurt dit.

Kunstmatige intelligentie

Ten eerste: 'machinaal leren' is onderdeel van kunstmatige intelligentie. Die wetenschap maakt bijvoorbeeld een computer die zichzelf dingen kan aanleren, zoals schaken of borstkanker herkennen .

Machinaal leren bestudeert hoe computers dat doen. En dat gaat vooral over data, heel veel data. De wetenschap die helemaal gaat over data, dat is statistiek. Je zou dus een cynisch grapje kunnen maken en zeggen dat machinaal leren niets meer is dan het toepassen van statistiek.

Wetenschappers op de vuist

Als men zoiets zegt, dan gaan wetenschappers daar natuurlijk graag over in discussie. Bijvoorbeeld in artikelen of op congressen (of door het schrijven van semi-aggresieve blogposts ). Maar hoe verhit een wetenschappelijke discussie ook mag zijn, het zou niet snel leiden tot een knokpartij op straat. En daarom is deze tweet grappig, voor wetenschappers, misschien...

Reacties

Of je het grappig vindt of niet, het bericht lokt wel heel veel reacties uit. En hier en daar laat iemand even weten wat er nou echt aan de hand is: een knokpartij tussen voetbalsupporters in Groningen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu