Hoogleraar geologie: 'Je kunt nu niet meer aankomen met plannen om te blijven boren'

Bijna een jaar heeft Groningen geen voelbare aardbeving gehad. Al is het te vroeg om de vlag uit te steken, het gegeven is hoopvol, vindt geoloog Manuel Sintubin.

De NAM en het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) zijn héél voorzichtig optimistisch: het lijkt erop dat de Groningse bodem, misschien, hopelijk, langzaam maar zeker, rustiger wordt. De laatste merkbare beving, met een sterkte van 2,8 op de Schaal van Richter, was op 13 april 2018.

Sindsdien zijn er wel schokken geweest - 69 in totaal - maar die waren allemaal zeer licht. Slechts 16 van deze bevingen hadden een kracht tussen 1 en 2 op de Schaal van Richter, de rest zat allemaal onder kracht 1. Zorgt het minderen van de gaswinning inderdaad voor een rustiger bodem?

De realiteit lijkt overeen te komen met de modellen

„Dat is wel de logische verklaring”, zegt hoogleraar geologie Manuel Sintubin uit Leuven, die de ontwikkelingen in Groningen op de voet volgt. Toen het besluit kwam om de gaskraan geleidelijk dicht te draaien, zijn projecties gemaakt over wat dat zou doen met de seismische activiteit.

„Het lijkt erop dat de realiteit met die projecties klopt”, constateert Sintubin. „Als dit zo doorzet tot het einde van het jaar, komt Groningen uit op een seismiciteit die we sinds 2005 niet meer gekend hebben.”

Zeerijp

Maar let op het woordje ‘als’. „In januari 2018 zei ik dat het de goede kant op ging”, herinnert Sintubin zich, „en een paar dagen later was daar de beving in Zeerijp (kracht 3,6 op de schaal van Richter, red.).”

 

Voor jubelende toekomstvoorspellingen is het nog te vroeg, wil hij maar zeggen. „Het is al een jaar relatief kalm, dat is helemaal correct, een terechte waarneming. Maar dat is ook het enige zinnige dat je er nu over kunt zeggen.”

Blijven boren kan écht niet meer

Eén harde conclusie wil Sintubin wel verbinden aan de dalende bevingstrend: opperen om de Groninger gasbel toch leeg te pompen, dat kan nu echt niet meer. Voorzitter Bart van der Werf van de Groningse statenfractie van Forum voor Democratie (FvD deed dat onlangs wel: „Er zit een enorme bodemschat in de grond. Het is zonde om die te laten liggen.”

„Zoals ik het begreep is de NAM al bezig de putten af te breken”, zegt Sintubin. „Dat lijkt me een duidelijk statement: je kunt niet meer afkomen met plannen om naar gas te blijven boren.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu