Komt er eindelijk een eind aan de fietsenchaos in Groningen? Stad bindt strijd met 'weesfietsen' aan

Vanaf dit najaar wil de gemeente Groningen fietsen verwijderen als ze langer dan 4 weken stilstaan. Foto DVHN

Winkeliers, bewoners en bezoekers van Groningen ergeren zich al jaren groen en geel aan de vele achtergelaten fietsen. Wethouder Philip Broeksma (GroenLinks) wil daar een eind aan maken door in de hele stad een maximale stallingsduur in te voeren.

Dat stelt hij voor in een verordening, waar de gemeenteraad in juni over stemt. Het nieuwe beleid moet vanaf dit najaar gaan gelden voor ongeveer de gehele stad binnen de ringweg.

Net zoals nu gebeurt in het stationsgebied, krijgen fietsen die lange tijd niet gebruikt worden een label aan het stuur. Als duidelijk is dat de fiets langer dan vier weken onaangeroerd stilstaat, wordt hij verwijderd en afgevoerd naar het gemeentelijke fietsdepot aan de Travertijnstraat in Vinkhuizen.

Wethouder Broeksma hoopt zo de hinder op te lossen van zogenaamde ‘weesfietsen’. Dat zijn rijwielen die in goede staat zijn (dus geen wrak zonder trappers of zadel), maar zijn achtergelaten op de stoep of in een stalling.

Achtergelaten fietsen leiden tot ergernis bij bezoekers, bewoners en winkeliers

„Dit soort fietsen nemen onnodig ruimte in beslag”, zegt Broeksma. „De toegankelijkheid van de stad en de kwaliteit van de openbare ruimte komt erdoor onder druk te staan.”

Groningen kampt al jaren met overlast van achtergelaten, maar ook van foutgeparkeerde fietsen. Stadsbewoners en -bezoekers die slecht ter been zijn, hebben daar bijvoorbeeld veel last van. Winkeliers in de binnenstad ergeren zich ook aan de fietsen die de toegang tot hun zaak belemmeren. In 2019 trokken de bewoners van de wijk Laanhuizen aan de bel over fietsparkeerproblemen: met name na festivals in het Stadspark waren hun straten bezaaid met weesfietsen.

Sinds een paar jaar zet de gemeente stewards in om te zorgen dat fietsers hun rijwiel in een stalling parkeren in plaats van op de stoep. Maar er was nog geen juridisch middel voorhanden om rondslingerende fietsen te verwijderen. Daarom wil Broeksma nu in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) laten opnemen dat je een fiets nergens langer dan 4 weken mag laten staan.

Stationsgebied krijgt duizenden extra fietsparkeerplekken

Rondom het hoofdstation geldt al een stallingslimiet van 12 dagen. Die blijft ook na dit najaar hetzelfde. Broeksma kondigde ook aan dat rondom het hoofdstation de komende jaren veel meer fietsenstallingsruimte komt. Aannemer Strukton, die het station verbouwt, realiseert zelfs 1000 meer fietsparkeerplekken dan de gemeente aanvankelijk gevraagd had.

„Nu zijn er ongeveer 10.000 fietsplekken rondom het station”, zegt Broeksma. „In 2023 moeten dat er 17.500 zijn.” Er komt een nieuwe ondergrondse stalling, die wordt uitgerust met een systeem dat fietsers via lichten in het plafond toont waar nog ruimte vrij is. Broeksma hoopt daarmee helemaal aan de fietsenstallingsbehoefte te kunnen voldoen. „Maar of het echt genoeg is, zal de tijd leren.”

Nieuws

Meest gelezen

menu