Komt er ook extra geld in 2021? Spannende week voor OV-bureau Groningen Drenthe

Om reizigers meer ruimte te geven, werd het busstation van Groningen tijdens de coronacrisis tijdelijk uitgebreid met extra haltes aan de waterkant van de Stationsweg. Die werd afgesloten voor ander verkeer. De maatregel bleek overbodig en werd na een paar weken ingetrokken. Foto: DvhN

OV-bureau Groningen Drenthe wacht met andere OV-organisaties en vervoerbedrijven met spanning op Prinsjesdag: behoudt het OV financiële steun of krijgen vervoerbedrijven te horen dat ze zich volgend jaar zelf moeten redden?

Ondanks de afname van reizigers tot aanvankelijk nog maar circa 10 procent bleef het openbaar vervoer zo normaal mogelijk rijden. Dat lukt dankzij een beschikbaarheidsvergoeding van het rijk dat maximaal 93 procent van de kosten vergoedt.

Op dit moment is het reizigersaantal, vergeleken met vorig jaar, toegenomen tot 60 procent in Groningen en Drenthe. Dat is iets boven het landelijk gemiddelde, zegt directeur Wilko Mol van het OV-bureau. Landelijk bedraagt gaat het om 55 procent, NS zit nog onder de 50 procent. De inkomsten zijn veel te laag om de huidige dienstregeling zonder steun te handhaven.

Zernike Campus

Het OV-bureau kan door de steun dit jaar bijna even veel bussen als vorig jaar laten rijden. ,,Er gaan minder naar de Zernike Campus in Groningen en we spreiden de bussen anders over de dag omdat de spitsdrukte in de ochtend is weggevallen’’, aldus Mol.

Zonder coronasteun moet het OV-bureau bezuinigen op de dienstregeling of ergens andere inkomsten zoeken. Mol: ,,Het rijk heeft beloofd dat het volgende week meer duidelijkheid geeft. Daar zijn we blij mee omdat we gerichter naar 2021 kunnen kijken. Onze scenario’s zijn afhankelijk van reizigersaantallen, steunmaatregelen en vaste budgetten.’’

Investeringen in met name de Q-link bussen en Qliners rond Groningen leidden de afgelopen jaren tot meer reizigers en inkomsten. Ook voor de weinig gebruikte basislijnen op het platteland werden voor lange tijd plannen gemaakt. Dat zorgt ervoor dat veel nieuwe klanten positief verrast zijn over het OV-aanbod.

Basislijnen

,,We willen de basislijnen ook overeind houden omdat ze een belangrijke schakel van ons OV-systeem vormen’’, zegt Mol. ,,Als je op basis van reizigersaantallen een buslijn schrapt, valt het huis in elkaar.’’

De OV-sector verwacht dat de situatie van voor de coronacrisis pas in 2024 is hersteld. Mol: ,,Dat is de algemene verwachting omdat het onderwijs en kantoorforensen voorlopig deels op afstand blijven werken. Maar uiteindelijk zal het aantal reizigers weer boven het niveau van vorig jaar uitkomen.’’

Dat gebeurt volgens hem als corona onder controle komt en mensen geen mondkapje meer hoeven te dragen. En, los daarvan, als het autoverkeer toeneemt en weer in de file komt te staan. Algemene ontwikkelingen als bevolkingstoename, verstedelijking en minder voorzieningen op het platteland, zullen ook voor groei zorgen.

Volop nodig

,,In de wetenschap dat we het OV straks weer volop nodig hebben, willen het OV nu niet afbreken. Niemand weet hoe veel je eraan kunt morrelen voordat reizigers er de brui aan geven. Als dat gebeurt, win je ze niet snel terug’’, aldus Mol.

Hij kijkt met spanning uit naar de komende maanden. ,,Als het straks wat kouder wordt, gaan we zien in hoeverre werkenden en studenten terugkomen in het OV. In de drukke maanden oktober en november gaan we zien in hoeverre het herstel doorzet.’’ Mol verwacht deze week, nu de vakanties echt voorbij zijn, een voorlopig record. Vorige week telde het OV-bureau 50.000 ‘incheckers’ per dag, de week daarvoor 40.000. Voor de coronacrisis waren dat 80.000.

Recorddrukte

In de zomervakantie zat het percentage busreizigers ‘al’ op 70 procent van vorig jaar. ,,Die maanden zijn bij ons relatief goed geweest met sociaal en recreatief verkeer. Dat kwam omdat we in plaats van op de camping in Costa del Sol nu in Drenthe in de zon lagen. We hebben zelfs volle Qliners (met name naar Emmen en Stadskanaal) meegemaakt. De bootbus naar Lauwersoog, lijn 163, was nog nooit zo druk als afgelopen zomer.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu