Koning Willem-Alexander in Delfzijl om Purified Metal Company te openen

Koning Willem-Alexander heeft zichtbaar plezier bij de opening van PMC in Delfzijl. Foto: ANP/Koen van Weel

Koning Willem-Alexander heeft samen met staatssecretaris Stientje van Veldhoven de fabriek van Purified Metal Company geopend geopend. De fabriek bij Delfzijl kan elk jaar 150.000 ton vervuild schroot verwerken tot nieuw staal. Dat is evenveel als 15 Eiffeltorens.

In die fabriek wordt jaarlijks 150.000 ton ernstig verontreinigd staal tot grondstof voor de staal- en gieterijindustrie verwerkt.

Met asbest, zware metalen of organische elementen vervuild staalafval wordt er sinds juli 2020 bij een temperatuur van 1500 graden onschadelijk en voor hergebruik geschikt gemaakt.

In de open lucht verrichtte koning Willem-Alexander de openingshandeling.

Het bedrijf is na een jarenlange voorbereiding deze zomer gestart. ,,Dit is mooi voor de hele regio, voor Nederland en zelfs de wereld. Deze innovatieve fabriek draagt bij aan een schoon en gezond land waar grondstoffen niet worden verspild,’ aldus Van Veldhoven.
Vervolgens citeerde ze een stukje uit het nummer Nothing Else Matters van Metallica.
De koning is inmiddels aangekomen in Winschoten, waar hij de opening van een fabriek voor coronatestkits verricht.

Tonnen vervuild schroot

In Nederland komen volgens PMC jaarlijks tientallen tonnen staalschroot vrij. Dat staal is afkomstig uit sloopobjecten van onder andere chemische installaties, boorplatforms en treinwagons, en kan vervuild zijn met asbest of chroom 6.

Het gepatenteerde proces van de fabriek uit Delfzijl biedt een circulaire oplossing voor dit vervuilde staal, dat nu tegen hoge kosten moeten worden schoongemaakt of gestort. Met het hergebruik van vervuild staal verlaagt PMC de CO2-uitstoot van staalproductie.

De ambitie van de staalrecycler is om wereldwijd meerdere fabrieken te gaan bouwen.
 

Nieuws

Meest gelezen

menu