Koning Willem-Alexander opent recyclingfabriek PMC in Delfzijl

Koning Willem-Alexander. Foto: ANP

Koning Willem-Alexander opent donderdag 24 september de fabriek van Purified Metal Company (PMC) in Delfzijl. Dit is de eerste recyclingfabriek die op duurzame wijze vervuild staalschroot kan verwerken tot een schone en hoogwaardige grondstof voor de staalindustrie.

Koning Willem-Alexander opent de fabriek, bekijkt het productieproces en spreekt met medewerkers. Daarbij zijn ook staatssecreataris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat en algemeen directeur Wouter Bos van Invest-NL aanwezig.

Wereldwijd gepatenteerd proces

De fabriek aan het Oosterwierum in Delfzijl is speciaal gebouwd om op een veilige wijze staalschroot met bijvoorbeeld asbest, chroom-6 of organische vervuilingen te verwerken.

Dit wereldwijd gepatenteerde proces biedt een 100 procent circulaire oplossing voor grote sloopobjecten als chemische installaties, boorplatforms en treinstellen met asbest, die nu tegen hoge kosten moeten worden gereinigd of gestort.

Met het sluiten van de staalketen wordt een CO2-besparing gerealiseerd van 1 ton CO2 per ton staal ten opzichte van staal uit ijzererts.

70 miljoen euro

De fabriek biedt werk aan 30 mensen. De verwachting is dat daar nog eens 35 arbeidsplaatsen bijkomen, wanneer de fabriek op volle capaciteit draait.

Met de bouw van de fabriek is een investering van 70 miljoen euro gemoeid.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu