Koning Willem-Alexander praat met bewoners over versterkingsoperatie in de wijk Opwierde-Zuid in Appingedam

Burgemeester Anno Wietze Hiemstra leidt koning Willem-Alexander door Opwierde-Zuid. Rechts commissaris van de Koning René Paas. Foto: DvhN

Onaangekondigd maar hoog bezoek voor de wijk Opwierde-Zuid in Appingedam, donderdagmiddag. Koning Willem-Alexander arriveerde er rond 13.30 uur bij het buurthuis ASWA.

Koning Willem-Alexander wandelde door Opwierde-Zuid in Appingedam en sprak met mensen met aardbevingsschade

De koning werd donderdagmiddag tijdens een wandeling door de wijk Opwierde-Zuid in Appingedam op de hoogte gebracht van de versterkingsoperatie van deze buurt.

In gesprek met bewoners Opwierde-Zuid

De komst van de koning was geheimgehouden. Voor velen was het dan ook een verrassing dat de vorst door de straten in Opwierde-Zuid wandelde. Voorafgaand aan de wandeling ging de koning in buurthuis ASWA in gesprek met tien wijkbewoners. (tekst loopt door onder de foto).

 

 Zij deelden hun ervaringen over de bevingen en over de versterkingsoperatie. Bij dat gesprek waren burgemeester Anno Wietze Hiemstra en commissaris van de Koning René Paas aanwezig.

Wandeling door de wijk

Na dat onderhoud ging het gezelschap de wijk in. Willem-Alexander bekeek een woning die gesloopt wordt. Ook bekeek hij een pand dat versterkt en verduurzaamd wordt. Vervolgens overhandigden enkele basisscholieren de koning tekeningen waarin hun ervaringen met de bevingen zijn verwerkt.

In Opwierde-Zuid zijn 462 huizen getroffen door aardbevingsschade. 398 woningen worden gesloopt en vervangen door nieuwbouw. De overige 64 panden worden versterkt. Het Rijk draait op voor de kosten. Als de operatie is afgerond is Opwierde-Zuid een aardgasvrije woonwijk.

Zesde bezoek aan aardbevingsgebied

Koning Willem-Alexander heeft eerder ook al bezoeken aan het aardbevingsgebied gebracht. Zo was hij de afgelopen jaren in  Dorkwerd, Middelstum, Uithuizermeeden en Leermens. In september 2017 bezocht hij het Zernike universiteitscomplex in Groningen. Appingedam is de zesde plaats die hij aandoet om zich op de hoogte te brengen van wat er speelt in het aardbevingsgebied.

Nieuws

menu