Koningsdag Groningen valt in de avonduren stil

Koningsdag in Groningen. FOTO ARCHIEF DVHN

De uitgebreide festiviteiten in de Groninger Koningsnacht hebben gevolgen voor de avond van Koningsdag zelf.

Geen ruimte voor uitbundig feest

In de kaders die de gemeente en hulpdiensten voor de feestelijkheden op en rond Koningsdag hebben opgesteld, is dit jaar voor een uitbundig feest op Koningsavond, woensdag 27 april, geen ruimte meer. Horecabedrijven mogen na negen uur ’s avonds geen muziek op straat meer aanbieden en de bierkranen buiten de bedrijven moeten een uur later worden dichtgedraaid. Voor de grote podia in de binnenstad geldt dezelfde regel.

In de horecabedrijven mogen de festiviteiten doorgaan. De regels zijn in overleg met het bestuur van Koninklijke Horeca Nederland vastgesteld. Niet iedereen is daarmee even gelukkig. Vooral het late tijdstip waarop deze regels voor de avond van Koningsdag naar buiten zijn gebracht irriteert. Meerdere uitbaters van cafés noemen de langdurige onduidelijkheid over de regels.

Tappunten

JanBas van Aalderen bevestigt als voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland de regels voor de avond van Koningsdag. Het eerder sluiten van de tappunten buiten en het stilleggen van livemuziek heeft wel een kleine winst opgeleverd. Het stilte-uur tussen zes uur en zeven uur ’s avonds is geschrapt. Dit uur was tot grote ergernis van horecabedrijven ooit ingevoerd in de hoop dat veel bezoekers van de binnenstad aan het einde van de middag huiswaarts zouden gaan.

Met de maatregel om tappunten buiten eerder op te ruimen en een uur eerder de livemuziek stil te leggen kan een meerderheid van de horecabedrijven echter leven. De verwachting is dat op een doordeweekse avond, als iedereen de volgende dag weer moet werken of studeren, de drukte niet groot zal zijn.

Kingsland

Om te voorkomen dat de twintigduizend verwachte bezoekers van muziekfestival Kingsland op de Drafbaan in het Stadspark ’s avonds nog naar de binnenstad komen, gaat dit festival tot elf uur ’s avonds door. Gemeente en hulpdiensten hopen op deze manier de publieksstromen in goede banen te kunnen leiden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu