Koningsdag: centrum stuk rustiger, Stadspark drukker

Koningsdag op de Grote Markt. FOTO ARCHIEF

Met het feest Kingsland in het Groninger Stadspark blijft het een stuk rustiger en veiliger in de binnenstad tijdens Koningsdag. Dat verwacht het stadsbestuur.

Voor het dancefeest, met wereldwijd bekende dj’s als Fedde le Grand en Dimitri Vegas & Like Mike, is al zo’n driekwart van de 25.000 kaarten verkocht. Wethouder Joost van Keulen: ,,Zo’n 65 procent van de kopers blijkt uit Groningen te komen. De druk op de binnenstad zal daarom een stuk minder worden.’’

Honderdduizend bezoekers

Dat is zeer welkom, want het lijkt ieder jaar drukker te worden in Groningen bij de viering van Koningsnacht en -dag. Vorig jaar waren er bijna honderdduizend bezoekers in de stad.

Burgemeester Peter den Oudsten gaf daarom een bureau de opdracht om eens goed tegen het licht te houden of het feest veilig genoeg gevierd wordt. Grote incidenten zijn er niet geweest in de afgelopen jaren, maar dreigend was het soms wel door de extreme drukte in de smalle straten.

Ontruimingsplannen

,,We moeten in staat blijven mensen een veilig heenkomen te bieden als er paniek uitbreekt’’, zegt Den Oudsten. De ontruimingsplannen worden daarom aangescherpt. Dat betekent dat cafés nog beter dan eerder moeten uitleggen hoe ze de bezoekers naar buiten leiden als er paniek uitbreekt. Ook moet er buiten genoeg plek zijn om de mensen op straat op te vangen.

Vooral vanwege die reden mogen er minder biertapkranen dan in vorige jaren op straat staan. In de Poelestraat waren ondernemers daar boos over. Den Oudsten zegt dat hij eruit is gekomen met hen. ,,We gaan binnenkort met een grote brandweerwagen door de straat om te kijken hoeveel ruimte er is. Mogelijk kan er nog ergens een tappunt bij.’’

Vrijuit bewegen

Volgens Den Oudsten lukt het met de maatregelen een veilige binnenstad te houden. ,,En dat zonder dat de binnenstad een onneembare vesting wordt. Mensen moeten vrijuit kunnen bewegen.’’

Niet meer dan één drankje

Het blijft verboden meer dan één drankje mee te nemen naar het feest in de binnenstad. De burgemeester zegt dat er flink wat mensen ingezet worden voor controle daarop. Al is zeker dat het systeem nooit waterdicht is.

Pauze verdwenen

In vorige jaren werd er nog een pauze van een uur gehouden in de programmering. Muziek ging uit en de tap dicht. Dit jaar gaat het feest op Koningsdag door zonder haperingen, maar het stopt wel een uur eerder. Om 21 uur stopt de muziek, een uur later vloeit er geen bier meer.

Verrassingsact op Vismarkt

Op Koningsnacht, de dag ervoor, stopt het feest op het Poeleplein om 1.30 uur. Op de Vismarkt is een uur later een verrassingsact. De hoop is dat die publiek trekt, zodat het snel rustig wordt in de Poele- en Peperstraat. Het gaat volgens het stadsbestuur om een grote naam.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu