Koningsdrama over Koningsdag

Fotoserie: Koningsdag in het Noorden

De viering van Koningsdag in Groningen op woensdag 27 april dreigt een fiasco te worden, omdat horecabedrijven zich niet kunnen vinden in extra strenge regels.

De strenge regels, die vooral de publieksstromen moeten kanaliseren en de veiligheid voor de bezoekers van de binnenstad garanderen, gaan veel organisatoren van festiviteiten veel te ver. Zij dreigen massaal af te haken en zich terug te trekken in hun eigen bedrijven en geen feestelijkheden op straat aan te bieden.

Angst
De ondernemers hebben de indruk dat de overheidsinstanties die verantwoordelijk zijn voor de vergunningen zich meer en meer laten leiden door angst. De politie heeft al vaker laten weten dat de enorme toestroom van feestvierders uit stad en Noordelijke provincies naar de binnenstad niet meer beheersbaar is en grote risico’s met zich meebrengt.

Jan Hoeve heeft drie horecabedrijven in de Poelestraat en woonde recent een vergadering over Koningsdag bij. ,,Wat op tafel kwam was een inrichtingsplan waar wij ons als ondernemers niet in kunnen vinden. Het podium en de tappunten voor bier moeten worden geconcentreerd op het Poeleplein. Voor de gevels van de cafés mag niets staan. Dat gaan we dus niet doen.’’

Geen duidelijkheid
Los van de maatregelen die de lokale autoriteiten willen - en elk jaar aangescherpt lijken te worden - heeft Hoeve mede namens zijn collega’s in de Poelestraat zware kritiek op het tijdpad waarvoor is gekozen. ,,We zitten acht weken voor Koningsdag en nog is er geen duidelijkheid over de vergunning. De gemeente belooft al zeven jaar beterschap, maar maakt die belofte niet waar. Elk jaar zijn er nieuwe gesprekspartners met nieuwe regels.’’

De algemene indruk bestaat dat met name de politie de festiviteiten in de binnenstad meer en meer wil terugdringen. Er gaan zelfs stemmen op om de vier muziekpodia op de Vismarkt, Grote Markt, Poeleplein en Ellebogenbuurt terug te brengen naar twee. Nieuwe podia op het Damsterplein en in het Ebbingekwartier ontlasten de drukte in de binnenstad nauwelijks.

Nieuws

Meest gelezen

menu