Koninklijke Horeca Nederland start kort geding tegen de Staat voor versoepeling coronamaatregelen

Volle terrassen in de binnenstad van Groningen. Foto: Corné Sparidaens

De horecabranche stapt naar de rechter om de Nederlandse overheid te dwingen de coronamaatregelen in de horeca te versoepelen. Daarover heeft brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) een kort geding tegen de Staat aangespannen. KHN wil zo snel mogelijk versoepelingen, in het bijzonder als het gaat om het aantal mensen dat binnen anderhalve meter van elkaar aan een tafel mag zitten.

Volgens de branche zijn de maatregelen die nu gelden in de horeca veel strenger dan noodzakelijk. Ook zijn ze volgens KHN in hoge mate willekeurig en staan ze haaks op versoepelingen die op andere gebieden wél zijn doorgevoerd.

Door in de maatregelen verder te gaan dan nodig is, handelt de Staat niet alleen onrechtmatig tegenover horecaondernemers, maar ook in strijd met grondrechten, meent de KHN. De versoepelingen moeten volgens hen per direct ingaan. Daarnaast wil KHN dat de Staat objectieve criteria naar buiten brengt, zodat duidelijk is wat de wanneer in de toekomst verdere versoepeling is toegestaan. Het kort geding zal dienen op donderdag 23 juli.

Geen medewerking

Robèr Willemsen, voorzitter van KHN, laat in een persbericht weten: ,,De afgelopen periode zaten we er constructief in. Er zijn echt manieren om op een zeer verantwoorde wijze, ook binnen én met inachtneming van de volksgezondheid, verdere versoepelingen door te voeren. Maar als je dan te maken krijgt met een wederpartij van waaruit geen enkele medewerking komt, dan moet je conclusies trekken en het over een andere boeg gooien.”

Daarnaast is er volgens de branche-organisatie sprake van willekeur. Er zou geen heldere onderbouwing vanuit de overheid zijn waarom de regels in bijvoorbeeld het openbaar vervoer, personenvervoer en de sport wel zijn versoepeld, maar in de horeca niet.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu