Moet de gemeente Westerwolde het zwembad in Vlagtwedde kopen? De grootste partijen in de gemeenteraad vinden van wel maar de oppositie wil meer financiële gegevens.

Het voornemen van de coalitiepartijen in Westerwolde om het zwembad in Vlagtwedde te kopen, is een splijtzwam binnen de gemeenteraad.

Het voornemen van de coalitie om het bad in Vlagtwedde te kopen, splijt de gemeenteraad.

Het voornemen van de coalitie om het bad in Vlagtwedde te kopen, splijt de gemeenteraad. Foto: Harry Tielman

Andere partijen in die raad zien zo’n aankoop op dit moment namelijk niet zitten. ,,We hebben te weinig informatie over de financiën om een verantwoord besluit te kunnen nemen’’, zegt CDA’er Harm Jan Kuper.

Hij werd dinsdagavond verrast door de aankondiging van de PvdA en Gemeentebelangen. Beide partijen vormen de coalitie in Westerwolde, hebben een minimale meerderheid in de gemeenteraad (10 tegen 9) en lieten weten het overdekte zwembad in Vlagtwedde te willen kopen.

Dat bad staat in het vakantiepark Parc Emslandermeer en is van een stichting waarin eigenaren van huisjes op het Parc zitten. Die stichting bood het lang geleden al aan de gemeente te koop aan.

Knopen doorhakken

,,En wij willen nu knopen doorhakken en tot aankoop overgaan’’, zegt Gerard Heijne (Gemeentebelangen). ,,Anders wordt het gesloopt, en dat mag niet gebeuren.’’ Zijn PvdA-collega Wim Eilert vindt dat ook. ,,Het is een voorziening waar ook mensen uit de regio gebruik van maken. We vinden dat we voldoende informatie van burgemeester en wethouders hebben om een besluit te kunnen nemen.’’ Dat besluit willen ze, als het moet, bij de eerstkomende raadsvergadering afdwingen door een motie in te dienen.

CDA’er Kuper vindt echter dat er niet voldoende informatie is. ,,B en W willen 2 ton voor de aankoop op tafel liggen maar we missen een taxatierapport. Ze willen jaarlijks 130.000 euro voor de exploitatie opzij leggen en willen dat bedrag de eerste 2 jaar uit de algemene reserve halen, maar hoe gaat het daarna? Ook wij staan op zich positief tegenover een aankoop maar we willen weten wat de gevolgen zijn, zeker gezien de financiële positie van onze gemeente.’’

Gemeenschapsgeld

VVD’er Pieter Dinkla vindt dat ook. ,,Ook wij gaan onder bepaalde voorwaarden akkoord met een koop, maar er zijn te weinig gegevens. We hebben het hier wel over gemeenschapsgeld. De coalitie speelt een machtspelletje en wil dit er voor de verkiezing nog doordrukken.’’ Bij de andere partijen in de oppositie (GroenLinks, Ecologisch Alternatief, Lijst Timmermans) valt het voornemen van de coalitie ook niet in goede aarde.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu