Korte pauzes en een drive-through, op deze manier gaat de halve marathon van Stichting 40Mijl ondanks corona door

Foto: Shutterstock

De 4 Mijl van Groningen gaat dit weekend niet door vanwege corona. Maar Stichting 40Mijl, organisator van onder andere de Lauwersmeer marathon en de Lauwersmeer Kennedymars, organiseert in oktober wel een halve marathon. Het evenement verloopt volgens de organisatie geheel ‘coronaproof’.

Het evenement start met een drive-through, waar de deelnemers hun startnummer en parkeerinstructies krijgen. De start van de routes loopt continu door: „Deelnemers komen vijf minuten voor hun individuele starttijd aan met de auto, stappen uit, gaan door de startboog en zijn weer weg”, vertelt stichtingvoorzitter Johan Broesder.

Ook onderweg gelden strenge regels om de anderhalve meter afstand te kunnen waarborgen. Bij de posten onderweg wordt bijvoorbeeld aan de deelnemers gevraagd om niet langer dan tien minuten te blijven. „Als ze de kop koffie en het broodje hebben, mogen ze weer door.”

Meerdere evenementen georganiseerd

Het is niet de eerste keer dat 40Mijl evenementen organiseert in de coronacrisis. Zo organiseerde de stichting in juni een coronamars. Hierbij stelden de deelnemers hun eigen route samen en startten ze op de datum en het tijdstip waarvoor zij zich hadden aangemeld. Een medaille en oorkonde werden na afloop thuisgestuurd en het kilometerboekje kon worden opgestuurd om zo de stempels voor de gelopen kilometers te krijgen.

In september, tijdens de derde editie van de Lauwersmeer Swimrun, werd ook gewerkt met een corona-protocol. De inschrijving en de posten onderweg waren coronaproof ingericht, bij de deelnemers en vrijwilligers werd vooraf de temperatuur gemeten en het triage-formulier werd ingevuld met ongebruikte pennen en met mondkapjes voor.

Beperkt aantal deelnemers toegestaan

Bij het hardloop- en wandelevenement in oktober is een beperkt aantal deelnemers toegestaan. Bij de wandelafstanden worden driehonderd deelnemers aangenomen en bij de hardloopafstanden zeshonderd. Van tevoren inschrijven voor de evenementen is verplicht. Aanmelden kan via de website van stichting 40Mijl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu