Kou keert even terug in Nederland: 'Het kan haast niet frisser'

Vandaag op Bevrijdingsdag is het nog lekker weer, zondag wordt het flink kouder. Foto: Angeliek de Jonge

Het lijken haast Amerikaanse toestanden, zegt meteoroloog Lennert Eijke van Weerplaza. Zaterdag wordt het in het zuiden van het land nog 23 graden, zondag kruipt het kwik slechts tot een frisse 11 graden. ‘Een zeer markante overgang.’

De komende dagen is het aangenaam lenteweer. Vandaag, op Bevrijdingsdag, is het in de zon met zo’n 15 tot 17 graden prima vertoeven in de tuin of op het balkon. Later in de week komt de temperatuur nog wat hoger uit. Zaterdag wordt het 19 tot 23 graden. In het uiterste zuidoosten is een zomerse dag met 25 graden niet uitgesloten.

Maar een dag later kan de jas weer uit de kast. Een koufront, met lucht oorspronkelijk uit Groenland, trekt zondagochtend ons land binnen. De temperatuur duikelt naar 11 graden. ,,Maandag wordt het nóg frisser, als ik het zo aan de pluim zie, met zo’n 9 graden. Het waait ook matig tot krachtig vanuit het noorden. Er worden ook buien verwacht, daar zal misschien wat hagel bij zitten. Tijdens zo’n bui zal de gevoelstemperatuur misschien een graad of 4 zijn.”

Bijzonder koud

Het zijn een beetje Amerikaanse toestanden, zegt Eijke met een knipoog. ,,Het is een temperatuurovergang die ze in de Verenigde Staten wel zien, maar dat heeft een landklimaat. In ons zeeklimaat is het opvallend. Een zeer markante overgang.” De ‘stevige dip’ maakt het bovendien ‘bijzonder koud’ voor de tijd van het jaar. ,,De eerste tien dagen van mei is het gemiddeld 16 graden. Het kan haast niet frisser dan die 9 graden.”

Maar net zoals na regen zonneschijn komt, klimt de temperatuur na de dip weer omhoog. ,,Vanaf volgende week woensdag wordt het weer wat warmer.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu