Kraken tegen het kamertekort? 'Groningen uitroepen tot kraakvriendelijke stad lost leegstand én dakloosheid onder studenten op'

Terwijl er een gigantisch woningtekort onder studenten is, staan er in Groningen veel panden leeg. Vroeger was kraken een uitkomst. Tegenwoordig is dat moeilijker, maar niet onmogelijk. Een oud-kraker vertelt over kraken in Groningen en hoe dit volgens hem zowel leegstand als het kamertekort van studenten kan oplossen.

Een pand van drukkerij Heijkens aan de Akerkstraat in Groningen werd in 2019 gekraakt door buitenlandse studenten die nog geen woonruimte hadden.

Een pand van drukkerij Heijkens aan de Akerkstraat in Groningen werd in 2019 gekraakt door buitenlandse studenten die nog geen woonruimte hadden. Foto: Archief Corné Sparidaens

Ieder jaar lopen studenten in Groningen het risico dakloos te worden, omdat er simpelweg te weinig kamers zijn voor de toestroom van, met name, internationale studenten. Ieder jaar verblijven enkele honderden studenten die achter het net vissen in een noodopvang of op de bank bij Stadjers.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nog geen toegang tot PREMIUM, abonneer je hier

Nieuws

menu