Krakers kraakpand Pino vertrekken zonder verzet

FOTO DVHN

De bewoners van het kraakpand Pino in Groningen hebben een chaos achtergelaten. Er zijn enkele grote containers nodig om de rotzooi af te voeren.

Twee bouwvakkers en een deurwaarder wisten niet wat ze zagen toen zij dinsdagochtend bij het pand arriveerden. Hun komst was vorige week al aangekondigd. Met een uitspraak van de rechter in de hand kon dinsdagochtend na acht uur met de ontruiming van het vervallen pand aan de Hereweg tegenover het Sterrebos worden begonnen.

Chaos

De krakers hadden het pand verlaten, maar op de binnenplaats naast het voormalige horecabedrijf was een chaos achtergelaten. Computers, beeldschermen, dvd-spelers, huisraad en verkeersborden van de gemeente Groningen lagen her en der opgestapeld. Opmerkelijk, tussen de troep lang ook een wandkluis met cijferslot die met een haakse slijper was gekraakt.

De bouwvakkers keerden onverrichter zake terug naar de thuisbasis. Ze hadden de opdracht het pand van nieuwe sloten te voorzien, maar het aantal openstaande deuren en ramen was te groot om het gebouw af te sluiten. Bouwhekken brachten uitkomst. De rechter oordeelde eerder dat de krakers het pand veegschoon moesten achterlaten, maar daar was binnen weinig van te bespeuren.

Plannen

Het pand staat blijkens informatie van het kadaster nog op naam van SIG Real Estate, een vastgoedfirma die vroeger in handen was van de gemeente Groningen, maar na privatisering op eigen benen kwam te staan. Het bedrijf kocht de locatie aan de Hereweg in 1989 van twee ondernemers die hun plannen om luxe appartementen te bouwen niet van de grond kregen. Nadien zijn tal van plannen de revue gepasseerd. De jongste plannen gaan uit van een toren van dertien verdiepingen met luxe huurappartementen. Een belegger is bereid de bouw te financieren en hoopt door de huur rendement op de investering te boeken. Architect Jakob van Ringen garandeert dat de woontoren een opmerkelijke uitstraling heeft.

Het kraakpand ontleent zijn naam aan de pizzeria Pino. Daarvoor stond het pand bekend als restaurant Dixie. Medio jaren tachtig waren er al plannen om het horecapand te slopen en een kantoortoren te bouwen. De toenmalige eigenaar van Dixie vroeg een uitzonderlijk hoge prijs waardoor de aankoop strandde en het pand nog bijna dertig jaar is blijven staan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu