Krakers zeggen wel weg te willen uit monumentale boerderij Huize Tocama in Uithuizen. Nu moeten ze het nog doen

Stichting WAG, de eigenaar van Huize Tocama in Uithuizen, wil met een kort geding de krakers uit de monumentale boerderij krijgen.

Huize Tocama in Uithuizen.

Huize Tocama in Uithuizen. Foto: Ida Stamhuis/Menkemaborg

,,De krakers zeggen weg te willen, maar ze doen het niet’’, zegt Henri Kruithof, voorzitter van Stichting Woonbedrijf Aardbevingsgebied Groningen (SWAG) die eigenaar is van het pand. Het kort geding is woensdag 11 augustus.

SWAG wil dat de krakers eruit gaan omdat het pand is verkocht aan de overburen stichting Museum Menkemaborg in Uithuizen. Die zouden het pand en de tuin willen opknappen, en er mensen met afstand tot de arbeidsmarkt willen laten werken.

Overdracht Rijksmonument

De koopoverdracht is op 19 augustus. ,,Maar zolang de krakers erin zitten, kunnen we het pand niet overdragen’’, zegt Kruithof. SWAG beheert namens de staat aangekochte panden met aardbevingsschade om leegstand, verloedering, kraak en vandalisme te voorkomen.

Monument verloederde

Twee tot vier krakers kraakten de Rijksmonumentale boerderij met landgoed eind juli. Ze vonden dat het historische pand veel te lang leeg stond en verloederde. Dat het pand lang leeg stond, erkent Kruithof. ,,Maar de Menkemaborg moest op zoek naar financiering. Dat kost tijd.’’

Kraker Jan is blij met de nieuwe invulling van het pand omdat het zo wordt opgeknapt en niet verloren gaat. Precies wat hij en zijn medekrakers voorstaan. Ze willen Tocama dan ook verlaten maar hij weet nog niet precies wanneer. ,,Daarover overleggen we nog.’’

SWAG wil dat ze er onmiddellijk uitgaan. Kruithof: ,,Ze kunnen elke dag weg. Waarom doen ze dat dan niet?’’ Met het kort geding wil SWAG hun vertrek afdwingen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu