Krans met klaprozen voor Engelse militairen op Zuiderbegraafplaats

Foto van het Engelse Kamp, uit het boek van Menno Wielinga

Met zijn dochter en vrienden heeft Menno Wielinga uit Bedum zondagmiddag een krans gelegd, met klaprozen, bij de graven van negen Engelse militairen die tijdens de Eerste Wereldoorlog stierven in het Engelse Kamp in Groningen. De militairen liggen begraven op de Zuiderbegraafplaats.

Menno Wielinga (75) doet dit vanuit een morele plicht. Vanwege corona gebeurde het dit jaar in klein comité.

Hij verhaalde over de geschiedenis van het Engelse Kamp, een onderzoek dat in 2014 in boekvorm verscheen. Wielinga: ,,Tijdens de voorbereidingen, in 2012, bedachten we om een bloemetje te leggen bij de negen graven. Sindsdien doen we dat elk jaar op de zondag rond 11 november, de dag waarop de Engelsen de gevallen militairen uit de Eerste Wereldoorlog herdenken.’’

1500 mannen kwamen naar Groningen

Op 11 oktober 1914 kwamen 1500 mannen van de First Royal Naval Brigade aan in Groningen. De Engelse militairen zouden het Belgische leger ondersteunen bij hun strijd tegen het Duitse leger. De strijd bleek ongelijk en de Engelsen moesten zich terugtrekken. Toen hen de pas werd afgesneden en zij zich niet wilden overgeven besloten ze naar het neutrale Nederland uit te wijken.

Ze werden geïnterneerd, volgens de internationale rechtsregels, in een kamp; in de barakken die werden gebouw op het exercitieterrein van de Rabenhauptkazerne, nabij de Van Mesdagkliniek aan de Hereweg. Na de oorlog gingen de meesten terug naar Engeland, maar negen van hen overleefde het niet en werden in Groningen begraven.

Altijd een kort praatje

Wielinga: ,,Ik hou altijd een kort praatje, elk jaar hetzelfde, ik het kort de geschiedenis. Normaal doen we daarna even een kop koffie. Dat zat er dit jaar niet in.’’

De graven worden door de gemeente onderhouden. De rekening mag de gemeente naar Engeland sturen, op voorwaarde dat de grond voor eeuwig in bruikleen is.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu