Krantenbezorgster op spikes door straten

Ondanks de ijzel bezorgt Wiea van Maaren elke ochtend de dagbladen.

IJzel of geen ijzel. Dagbladbezorgster Wiea van Maaren (68) uit Groningen stapt deze week elke ochtend de deur uit om dagbladen te bezorgen.

De krantenbezorgster loopt met het tempo van een snelwandelaar door de spiegelgladde straten. Spikes onder haar schoenen geven genoeg grip om de pas er flink in te houden. De 68-jarige Wiea van Maaren trekt zich weinig aan van de ijzel. ,,De abonnees moeten natuurlijk wel een krant in de bus krijgen.”

Al tien jaar brengt Van Maaren dagbladen rond in Peizermade en in De Buitenhof, een wijk aan de rand van de stad Groningen. Ze verdeelt de buurt met haar man Bert van Maaren (77), die daar al meer dan twintig jaar dagbladbezorger is.

Niet in het donker

Elke ochtend rond vijf uur haalt haar echtgenoot kranten op bij een depothouder in Hoogkerk. Naast Dagblad van het Noorden brengen ze onder meer De Volkskrant, Kidsweek en De Telegraaf rond. Deze week gaat het anders. Het echtpaar wil door de gladheid liever niet in het donker de kranten bezorgen en wacht totdat het buiten licht is. Wiea: ,,Gelukkig heeft de depothouder er alle begrip voor.”

Om half negen stapt Bert in zijn Seat en rijdt naar het depot om de kranten te halen. Het lijkt of hij elke tegenligger op de weg kent, iedereen krijgt een opgestoken hand. De goedlachse man gooit in Hoogkerk een stapel dagbladen op de achterbank en rijdt weer naar huis. De straten zijn spiegelglad, maar Bert draait zijn hand er niet voor om. Behendig manoeuvreert hij de wagen tussen de geparkeerde auto's door.

Geen fitness nodig

Thuis verdelen ze de dagbladen. Zoon Chris (41) helpt vandaag mee. Ze gaan apart van elkaar op pad. Chris op de fiets, Bert met een kar en Wiea lopend. ,,Normaal doe ik alles op de fiets, maar dat vind ik nu te spannend.” Ze hangt een tas vol dagbladen om haar schouder en stapt de deur uit. ,,Je moet nu even goed uitkijken waar je loopt hoor”, waarschuwt ze. ,,Sommige straten en opritten zijn spiegelglad.”

Voor haar pensioen werkte Wiea bij de entadministratie, ze bracht vaccins naar consultatiebureaus. Haar man bezorgde toen al dagbladen in De Buitenhof. ,,Na mijn pensioen ben ik daar ook mee begonnen. Het is heerlijk. Ik ben lekker buiten, blijf in beweging en zo hoef ik natuurlijk niet naar fitness”, vertelt ze trots. Wiea weet precies waar ze welke kranten moet bezorgen. ,,Ik doe alles uit mijn hoofd. Ik loop hier al zo lang dat ik geen lijstje meer nodig heb.”

Lifehammer

Een aantal brievenbussen zit deze week dichtgevroren. Ze zijn met geen mogelijkheid open te krijgen. Geen nood. Wiea heeft een lifehammer in haar tas gestopt, daarmee kan ze de brievenbussen opentikken. Hoe goed voorbereid ze ook is op het weer, de winter is niet haar favoriete seizoen. ,,Geef mij de zomer maar, dan kan ik lekker in mijn korte broek de krant rondbrengen.”

Iedereen in de buurt heeft begrip voor de extreme omstandigheden waarin ze deze week de dagbladen rondbrengt. ,,Het is nergens een probleem, iedereen reageert erg leuk.” Woensdag werd Wiea zelfs verrast door een buurtgenoot. ,,De bewoonster kwam naar buiten toen ik een krant in de bus gooide. Ze nodigde me meteen uit voor een kopje koffie.”

Geweldig

Ze haalt de laatste Dagblad van het Noorden van deze ochtend uit haar tas en loopt een oprit op om de krant in de bus te gooien. De bewoner van het huis komt naar buiten gelopen om haar persoonlijk te bedanken:

,,Goedemorgen.''

,,Goedemorgen.”

,,Kijk eens, de krant.”

,,Geweldig van u. Echt geweldig.”

,,Doei!”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Video
menu