Krewerd wordt aardbevingsbestendige proeftuin: alle 43 huizen versterkt, aardgasvrij en energieneutraal

Krewerd, dat volledig versterkt moet worden, wordt energieneutraal. Het dorp is aangewezen als proeftuin en krijgt 5 miljoen van het rijk om energieplannen uit te voeren.

Krewerd

Krewerd Foto: Archief DvhN/Jan Zeeman

Een vestigingsinstallatie voor rioolslib, alle huizen isoleren en voor iedereen een hybride waterpomp. Experiment Krewerd heeft grootste plannen om het dorp energieneutraal te maken. Met de 5 miljoen subsidie van het rijk kunnen deze plannen ook echt worden uitgevoerd.

Holwierde en Godlinze krijgen ook subsidie

De subsidieaanvraag voor de groene plannen van het dorp was eerst afgewezen, maar na tussenkomst van burgemeester Gerard Beukema van Eemsdelta keert het ministerie van Binnenlandse Zaken toch geld uit aan Krewerd. Ongeveer de helft van de subsidie komt toe aan Holwierde en Godlinze. De rest is voor Krewerd, dat als eerst aan de beurt is.

Krewerd heeft 85 inwoners, Holwierde 995 en Godlinze 265. Samen hebben de drie dorpen 1345 inwoners. Daarmee komen de uitgaven voor de energiemaatregelen neer op bijna 4 duizend euro per inwoner.

Versterking aangrijpen om aardgasvrij en energieneutraal te worden

Het dorp grijpt de versterking - alle 43 huizen moeten aangepakt worden - aan om aardgasvrij en energieneutraal te worden. De energiemaatregelen worden tegelijk uitgevoerd met de versterking van de huizen. De budgetten voor de eerste helft van de woningen zijn net voor de zomer goedgekeurd door de Nationaal Coördinator Groningen. De goedkeuring van de tweede helft wordt binnenkort verwacht.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Duurzaamheid
Duurzame energie
Aardbevingen
menu