Krijgt Westerwolde eindelijk uniforme wijze van afval inzamelen?

De gemeenteraad van Westerwolde neemt deze maand een besluit over het afval inzamele Foto: Huisman Media

Na meer dan een jaar van geregeld discussiëren lijkt er dan eindelijk een uniforme wijze van afval inzamelen in de gemeente Westerwolde aan te komen.

Woensdagavond, tijdens een vergadering van de gemeenteraad, lieten de coalitiepartijen PvdA en Gemeentebelangen namelijk weten in te stemmen met het afvalplan zoals burgemeester en wethouders dat voorstellen. Beide partijen zijn goed voor de meerderheid in de gemeenteraad.

Het voorstel van B en W houdt in dat elk huishouden een grijze en groene bak krijgt, een vast tarief gaat betalen, volgend jaar is dat 285 euro, en vanaf 2021 een bedrag per lediging van de grijze bak. Daarbij wordt een proef opgezet waarbij gratis plastic ingeleverd kan worden.

Definitief besluit

Verschillende oppositiepartijen uitten kritiek op het voorstel en hikten met name tegen het in hun ogen te hoge tarief aan. Dat was mede de reden dat vorige voorstellen werden verworpen. De woordvoerders van Gemeentebelangen en PvdA maakten duidelijk in te kunnen stemmen. Of het afvalvoorstel het ook daadwerkelijk gaat ‘halen’ (een vorige keer stemden niet alle PvdA’ers voor), wordt later deze maand duidelijk. Dan neemt de gemeenteraad een definitief besluit.

In Westerwolde wordt momenteel het afval nog op verschillende manieren ingezameld, op die van de voormalige gemeenten Vlagtwedde en Bellingwedde. B en W willen dat er op 1 januari 2020 een uniforme werkwijze is.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu