Krimpregio: 'Hoe houden we de jeugd in Groningen?'

Patrick Snitjer vertelt over de foto die hij maakte van molen De Goliath bij de Eemshaven. Foto Duncan Wijting

Jongeren mogen Appingedam gerust een tijdje de rug toekeren. Als ze maar terugkomen tegen de tijd dat ze zelf een gezin stichten. Hoe zorg je daarvoor?

Amateurfotograaf Patrick Snitjer (18) uit Delfzijl verhuist deze zomer naar Delft voor een studie werktuigbouwkunde. Hij zou dat net zo lief in zijn favoriete stad Groningen doen, maar de studie wordt daar niet aangeboden.
Met Patrick vertrekt menig jongere uit de krimpregio. Voor klasgenoten is Groningen op z’n minst het doel, enkelen vinden die stad ook ‘niks’ en trekken verder de wijde wereld in. Op zoek naar plekken waar ‘het’ wel gebeurt.

Aardbevingsgebied

Bestuurders zijn bang dat de negativiteit in het aardbevingsgebied de ‘trek’ alleen maar verder stimuleert en willen graag van jongeren weten wat ze kunnen doen om hen voor de regio te behouden. Of tenminste te laten terugkeren.

Dat lukt moeizaam, zegt wethouder Lea van der Tuin (CDA) van Appingedam. ,,Op onze Burgertop kwamen vooral 50-plussers af. We hopen nu op de Jongerentop van 7 juni.’’ Ze sprak in de marge van de Zilveren Camera-tentoonstelling in Groningen met leerlingen van het Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum uit Appingedam die foto’s over de gaswinning exposeren.

Krachtige beelden

Landschapsfotograaf Bas Meelker leerde 21 leerlingen, met hulp van de fotografieopleiding van Noorderpoort, hoe je met krachtige beelden maatschappelijke problemen op de kaart kunt zetten.

De driedaagse workshop pakte meer dan geslaagd uit, zei Meelker tijdens een rondleiding. De workshop was de eerste in het kader van het Canon Young People Programme in Nederland.

Jordy van Dijken (15) is één van de leerlingen die exposeert op de tentoonstelling. Hij doet dat met zijn foto 'Bouwen voor de toekomst'. (Tekst gaat verder onder de video)

 

Alle foto's

Canon koos voor de tentoonstelling de mooiste beelden, in Appingedam komt later een speciale expositie met alle foto’s. ,,Heel bijzonder dat onze school voor zo’n groot project is uitgekozen’’, aldus Patrick. Hij maakte een niet-alledaags beeld van molen De Goliath (1897) bij de Eemshaven. Die staat pal voor een rij moderne windmolens. De combinatie is bij wijze van spreken al duizend keer vastgelegd, maar Patrick deed het anders. ,,Ik ben een eind de weilanden in gelopen omdat ik de rookpluim uit de energiecentrale er ook bij op wilde. Dat is, dankzij de tips van Bas, aardig gelukt.’’

Onder de indruk

Maar hij gaat wel weg, net als veel klasgenoten. Kinderombudsman Margrite Kalverboer is onder de indruk van de beelden. ,,Maar het gaat niet alleen om aardbevingen. Groningen biedt sowieso weinig kansen. Daar moeten we samen met de universiteit en grote bedrijven wat aan doen. Dat kan. En als jongeren op de juiste manier worden aangesproken, spat de creativiteit er vanaf.’’

Nieuws

menu