Kritiek op dubieuze bloedtest corona laat commerciële tester koud: 'Virologen hebben ook maar een mening'

Een bloedtest gaat via een klein prikje in de vinger. Foto: ANP

Heb ik corona? Een test kan het uitwijzen. Maar let op: de tests van commerciële bedrijven die als paddenstoelen uit de grond schieten zijn vaak niet zo duidelijk als ze doen voorkomen. Covid.Limited is een van de aanbieders en test in Emmen, Groningen, Hoogeveen, Stadskanaal en Zwolle.

Covid.Limited biedt een test aan voor 99,95 euro. '15 Minuten Coronatest', staat er op de website.

De test die het bedrijf aanbiedt is een bloedtest. Die heeft volgens viroloog Bert Niesters van het UMCG ' geen enkele zin '. „Je weet na de uitslag niet of je momenteel besmet bent met het coronavirus of dat je het in het verleden hebt gehad." Bij de bloedtest wordt gekeken naar antistoffen in het lichaam. De coronatest van de GGD zoekt naar virusdeeltjes. „Bovendien, 20 procent van de mensen maakt geen antistoffen aan", zegt Niesters. „Dat maakt de bloedtest nog minder betrouwbaar.”

'Meningen doen mij niet zoveel'

Wat denkt Marc Noteboom, de man die het bedrijf samen met Wesley Zantinge opzette, hiervan? „De meningen zijn verdeeld. Wat zo'n viroloog zegt, is ook maar een subjectieve mening. Over dit onderwerp hebben allerlei mensen een mening, maar dat doet mij niet zo veel. Ik heb zelf heel veel medische studies gelezen. De test is betrouwbaar."

De tests zijn inderdaad betrouwbaar wat betreft het resultaat. Dat klopt namelijk wel, maar de vraag is wat dat resultaat betekent voor degene die getest werd. Komt eruit dat iemand antistoffen in zijn of haar lichaam heeft? Dan moet die persoon alsnog een PCRtest bij de GGD laten doen die wel kan bevestigen dat iemand besmet is.

Die informatie is niet duidelijk te vinden op de site van Covid.Limited. Waarom niet? Noteboom: „Je moet ons een beetje ruimte geven. Het is allemaal heel snel gegaan." Zou hij de klanten niet beter moeten informeren? „Ja, dat moeten we anders doen. We gaan het vandaag [23 oktober, red.] nog regelen", belooft hij.

Drie soorten testen

In Nederland worden op dit moment drie soorten testen gebruikt. De PCR-test (die de GGD gebruikt), de antigeentest en de bloedtest. Volgens UMCG-viroloog Niesters geven de eerste twee duidelijkheid, de bloedtest niet.

Noteboom van Covid.Limited stelt dat hij vanaf maandag ook de andere soorten testen aanbiedt. „Op dit moment doen we alleen de bloedtest, want we zijn nog aan het proefdraaien."

'Veel mensen snappen het niet'

Voor wie is de test eigenlijk? Noteboom: „Voor mensen die geen klachten hebben, maar wel willen weten of ze corona hebben. We hebben bijboorbeeld een vrouw van 70 getest. Ze bleek een klein beetje antistoffen te hebben. Wij hebben geadviseerd: ga in thuisisolatie en meld u bij de GGD."

De uitleg dat veel mensen zich na de test alsnog moeten laten testen bij de GGD ontbreekt. „Het is ook wel moeilijk om alles uit te leggen", zegt Noteboom. „Veel mensen snappen het niet." Op de site van een andere commerciële tester staat bij de veelgestelde vragen over de bloedtest het volgende: 'Deze test is géén vervanger van de PCR test'. Op de site van Covid.Limited staat die toelichting niet. Is hij misschien bang dat potentiële klanten afhaken als ze lezen dat de test geen 100% duidelijkheid biedt? „Nee hoor. We staan erachter en daar zullen we geen last van hebben."

Bedrijf werkt met vrijwilligers van EHBO

Covid.Limited zegt samen te werken met vrijwilligers van EHBO-verenigingen voor het afnemen van de bloedtest, waarbij een klein gaatje in een vinger wordt geprikt. Waarom juist met die mensen? „We willen geen verplegend personeel uit het ziekenhuis trekken", stelt Noteboom. „De uurvergoeding gaat naar het EHBO."

Het bedrijf zegt contact te hebben met de GGD'en op de locaties waar getest wordt. Over de test die op de betreffende plek aangeboden wordt is volgens hem ook contact. Dagblad van het Noorden heeft de GGD voorgelegd of dat klopt. Jos Rietveld, directeur van de GGD Groningen, zegt daarover: ,,Wij werken niet samen met commerciële testers. Wel worden we aan de lopende band door allerlei partijen benaderd."

Eigenlijk...

Covid.Limited claimt ook dat door het aanbieden van de tests de druk op de testcapaciteit te verlichten. Noteboom is daarvan overtuigd: „We dragen echt iets bij", vindt hij.

En over de onduidelijkheid na de bloedtest? „Eigenlijk moet je er nog een test bij doen. Die antigeentest. Die hebben we vanaf volgende week ook en als je ze beide doet heb je 99,9% zekerheid."

Nieuws

Meest gelezen

menu