Kritiek op elfurige werkdag prostituees in Groningen

Prostituees hebben kritiek op de werkdag van maximaal elf uur die de gemeente Groningen hanteert. Ook raadsleden zijn kritisch.

De gemeente Groningen voerde in juni 2016 een nieuw prostitutiebeleid in. Zo is er een verplicht intakegesprek voor sekswerkers, is de minimumleeftijd verhoogd van 18 naar 21 jaar en mogen prostituees maximaal elf uur per dag werken.

Minder verdiensten

Sekswerkers hebben veel kritiek op de elf uur-regeling. Dit bleek tijdens een informatiebijeenkomst in september vorig jaar. Ze vinden het onzin dat de gemeente bepaalt hoeveel ze mogen werken. Het toezicht op de werktijden vinden ze ook vervelend. Ze ondervinden meer stress en zeggen dat ze minder verdienen.

Wanneer begint de werkdag?

De PvdA en de SP hebben ook moeite met de werktijden, zo bleek woensdagmiddag tijdens de commissie financiën en veiligheid. ,,Hoe reken je nou?’’ wil Rosita van Gijlswijk (SP) weten. Vanaf zes uur ‘s morgens? Maar vrouwen nemen ook pauze. Je moet goed nadenken vanaf welk uur het etmaal gaat tellen.’’ Ze oppert dat maatwerk een betere oplossing is.

Het valt in de praktijk niet mee te controleren of de werktijden worden nageleefd, omdat prostituees hun werkruimte ook als woon- en slaapruimte gebruiken. Toezichthouders pleiten voor een ‘slaapverbod’ in de werkruimte, maar ook hier hebben politieke partijen moeite mee. Van Gijlswijk: ,,We zien geen goed alternatief.’’ Ze roept de burgemeester op dit op te lossen.

Op de goede weg

Burgemeester Peter den Oudsten concludeert dat de gemeente met het nieuwe beleid op de goede weg is. Tegelijk stelt hij vast dat er onvoldoende mogelijkheden zijn om de werktijden te controleren. ,,Die werktijden zijn ingesteld om vrouwen te beschermen tegen werktijden die onacceptabel zijn.’’ Tegelijk ziet hij dat de werktijden door zowel de prostituees als raamexploitanten ‘op een redelijke manier’ worden nageleefd.

De burgemeester wil samen met de Klankbordgroep Prositutie, waarin ook sekswerkers zitten aan een oplossing werken. ,,Ik heb niet de indruk dat dit onmiddellijke actie vereist.’’

Prostituees hebben ook kritiek op de aanwezigheid van camera’s in Nieuwstad. Deze zijn niet van de gemeente, maar van een raamexploitant. De gemeente heeft hem er al op gewezen dat de camera’s de openbare ruimte niet mogen filmen, maar verder kan ze er niks aan doen.

Aanpak uitbuiting

Politieke partijen zijn ook bezorgd over het toezicht op de illegale prostitutie. Den Oudsten zegt dat er te weinig handhavingscapaciteit is, maar hij verwees naar een proef die vorig jaar startte om mensenhandel en uitbuiting in het illegale circuit aan te pakken. Hierbij werkt de gemeente nauw samen met een IT-bedrijf. Via een speciaal programma worden internetsites waarop prostituees zich aanbieden doorgelicht.

.

Nieuws

Meest gelezen

menu