Kroegbaas Heino Huizing verkoopt FC Thoes Tas op Texel. 'Als wij niet naar de FC kunnen dan halen we de FC naar Texel'

Heino Huizing (rechts) met Johan Daanje in het stadion van FC Groningen. Foto: Eigen foto

Heino Huizing (50) woont al 25 jaar op Texel is daar inmiddels twaalf jaar eigenaar van café De Slock. Hij is en blijft echter een rasechte Groninger - geboren in Jipsingboertange, opgegroeid in Bad Nieuweschans - die hartstochtelijk fan is van FC Groningen. Om het ‘FC Groningen-evangelie’ te verspreiden neemt hij zelfs elk jaar een groepje eilanders mee naar een wedstrijd in het Hitachi Capital Mobility Stadion. Dat zit er dit jaar niet in. Reden om iets anders te bedenken.

Moi Heino, hoeveel eilanders gaan er altijd met je mee naar FC Groningen?

,,De ene keer twintig. De andere keer vijftig. Het ligt eraan hoe het uitkomt. Veel van mijn stamgasten varen namelijk.”

Jij moet het normaal van die stamgasten hebben, toch?

,,Ja, al wordt het café de laatste jaren ook steeds populairder onder toeristen. Dat komt doordat we heel veel met speciaalbier doen en allerlei activiteiten organiseren.”

Maar dit jaar is alles anders. Ook voor jou, neem ik aan?

,,Ja, daarom hebben we begin deze maand de SlockSjop gekocht. We verkopen bier, glaswerk en merchandise met opdruk van het café, en producten van andere Texelse ondernemers.”

En ook iets dat niet typisch is voor Texel...

,,Haha. Ja, Johan Daanje van Party Carrousel Drinks & Food - hij staat altijd bij de hoofdingang van FC Groningen - is een maat van me. Samen hebben we bedacht dat ik, in plaats van een wedstrijd van de FC te bezoeken, ook zijn FC Thoes Tas wel kon gaan verkopen. Als wij niet naar de FC kunnen dan halen we de FC naar Texel.”

Wat is de FC Thoes Tas?

,,Dat is een FC Groningen-tas gevuld met merchandising, een paar biertjes en wat hapjes.”

En? Wil de verkoop een beetje vlotten?

,,Jazeker. Je zult je verbazen hoeveel Groningers hier op het eiland wonen. Al komen veel van hen uit de stad Groningen. En mensen uit de stad zijn geen echte Groningers, zeg ik altijd... Maar schrijf dat maar niet op... Ik praat ook nog altijd plat Gronings. Zij alleen wat halfbakken Gronings.”

Krijgen de klanten de FC Thoes Tas thuisgestuurd?

Nee, ik krijg ze hier zaterdag in de SlockSjop afgeleverd. Kunnen ze de tas hier weghalen om alle spullen de volgende dag bij de wedstrijd van FC Groningen te gebruiken.”

Want de FC speelt zondag tegen..?

,,AZ! Dat is het mooie. De meeste eilanders zijn AZ- of Ajax-fan. Ik vind het wel leuk wat tegendraads te zijn en de boel wat op te jennen.”

Wat voor uitslag voorspel je?

,,Ehm... Een gelijkspelletje.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu